La IV Fira d’Alimentació i Salut, punt de referència de la filosofia slow food

El saló té lloc aquest cap de setmana a Lleida amb 125 expositors i la Mostra de Formatges de Pastor de Catalunya com a principal novetat

La IV Fira d’Alimentació i Salut ha obert aquest matí les portes amb la vocació “de ser un punt de referència estatal pel que fa a la filosofia del slow food”, segons ha afirmat Joan H. Simó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, en el decurs de la inauguració del certamen. Organitzada per Slow Food Terres de Lleida amb la col·laboració de la associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals i Fira de Lleida, el saló es desenvolupa el 26 i 27 de novembre al pavelló 4 i al Palau de Vidre del recinte de Fira de Lleida amb la presència de 125 expositors.

Joan Inglada, president de Slow Food Terres de Lleida, ha afirmat que la Fira d’Alimentació i Salut és un saló diferent que posa l’accent en els continguts (productes de qualitat) més que en el continent (els estands) i que pretén facilitar la comercialització als petits productors —procedents en aquest cas, bàsicament, de Catalunya i de la Franja— tot cercant “una tendència a la localització que es contraposi a l’actual tendència a la globalització”. Inglada ha remarcat que la gran potencialitat de les comarques de Lleida pel que fa al slow food —una filosofia basada en la difusió i potenciació d’una alimentació sana, de proximitat i justa— i l’ha relacionat amb un tipus de turisme familiar, relaxat i no agressiu amb l’entorn. “Lleida comença a ser un referent per a països com Itàlia o els Estats Units”, ha afegit.

Miquel Padilla, vicepresident de la Diputació de Lleida, ha incidit en que el saló combina uns productes que són de proximitat i al mateix temps naturals i saludables, mentre que el regidor de Promoció Econòmica i Comerç de l’Ajuntament de Lleida, Rafael Peris, ha afirmat que l’oferta de qualitat que es pot trobar en el certamen respon a una demanda social cada cop més evident.

Una de les principals novetats del saló és la 1a Mostra i el 1r Concurs de Formatges de Pastor de Catalunya, iniciativa que aplega una vintena de formatgers artesans de diversos indrets del Principat. L’esdeveniment reuneix únicament formatgers que treballin amb producte de proximitat —procedent de ramats propis— i de forma artesanal. El mercat exhibeix una acurada selecció dels autèntics formatges de pastor –elaborats amb llet crua– que es fan a Catalunya, a més d’un formatger basc. Enguany la formatgeria convidada és “La Leze”, que és representant de l’Associació Artzai, una de les primeres de l’Estat espanyol a normativitzar el distintiu dels formatges de pastor Idiazaval a Euskadi i Navarra.

D’altra banda, el I Concurs de Formatges de Pastor de Catalunya, que es fa avui dissabte al matí, aplega una vintena d’elaboradors que presenten una gran varietat de productes fets amb llet de cabra, vaca o ovella, i que concursen en diferents categories (formatges frescos amb o sense sal, formatges madurats, formatges de tupí o formatges singulars).

Durant el cap de setmana, els visitants poden gaudir de conferències sobre temes relacionats amb la salut, les teràpies naturals i la bona alimentació, tallers infantils i de cuina, tastos de productes naturals i un mercat de venda directa de productes alimentaris ecològics i elaboracions artesanes, per promoure el consum ètic, sostenible i solidari. En total, la fira acull una seixantena d’activitats.

La Fira Alimentació i Salut consta del Mercat de la Terra, amb aliments ecològics, artesans i locals, plantes medicinals, ungüents, cosmètics naturals artesans i fitosanitaris ecològics, que respecten el lema de Slow Food: “aliments bons, sans i justos”; el Racó del Tast, amb una selecció dels productes exposats a la fira per a la degustació del públic (formatges de cabra, cervesa artesana, vins ecològics, oli d’oliva, fruita i verdura de temporada, melmelades, etc.); els Tallers de Cuina de temporada i d’aprofitament (reciclatge d’aliments sobrants, pero de qualitat) a càrrec de reconeguts cuiners; els Tallers infantils i els tallers i presentacions per a tots els públics relacionats amb l’alimentació i la salut (remeis medievals i trementinaires, viticultura biodinàmica, sabó per a rentadora, el xoco-estèvia cacau medicinal, aromes i condiments, cuina creativa de temporada, etc.). Totes aquestes activitats tenen lloc al pavelló número 4.

El saló també inclou un cicle de conferències, que es desenvolupa al Palau de Vidre, amb reconeguts ponents que parlaran sobre com prevenir i curar malalties amb teràpies naturals i la importància de la bona alimentació en aquests temes de salut. També hi haurà dues taules rodones amb els títols “Part i naixement respectats” i “Curacions amb plantes medicinals o teràpies naturals”. L’entrada, que té un preu de 3 euros, serveix per accedir a tots dos espais.

La II Trobada de la Xarxa Catalana de Graners aplega gent que treballa des del 2004 per crear una xarxa de graners locals autogestionats i fomentar el lliure intercanvi de llavors, el cultiu i el consum de varietats locals, així com compartir informació comuna. Aquesta fira de varietats autòctones i graners de Catalunya té lloc avui dissabte 26 al pavelló 4, i inclou un taller de multiplicació de llavors, un tast de carabasses i una xerrada-presentació de la Xarxa Catalana de Graners.