Un sistema per monitoritzar remotament el camp guanya el premi d’innovació de Sant Miquel

Dotze equips concorren al guardó destinat a promoure novetats a la fira lleidatana

El segon i tercer premis han estat respectivament per a una recol·lectora de safrà i per a una màquina agrícola autopropulsada per a càrrega i transport de palots

Un sistema integral per monitoritzar el camp remotament, que facilita la gestió i l’anàlisi dels cultius de forma àgil i senzilla, presentada per l’empresa Vunkers IT Experts, ha guanyat el 23è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària, guardó convocat per Fira de Lleida en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit. El segon premi ha estat per a una recol·lectora de safrà presentada per Industrial Zimcamatic System SL, mentre que et tercer premi ha recaigut en una màquina agrícola autopropulsada per a càrrega i transport de palots presentada per Argilés Disseny i Fabricació SL.

 

El premi —al qual han concorregut enguany 12 equips— vol promoure la presència de màquines i equips innovadors a l’àrea d’exposició i aportar un al·licient extra a les empreses expositores. El guardó es lliurarà en el decurs de la cerimònia de cloenda de la manifestació firal. El primer premi rebrà 1.000 euros i diploma, mentre que el segon i tercer premis obtindran un reconeixement amb sengles diplomes.

 

L’equip guanyador, el sistema integral Agrovunkers composat de software i hardware, permet a l’agricultor obtenir dades de sensors propers (estació agroclimàtica, de sòls i cultius) i de sensors remots (imatges multiespectrals i tèrmiques), fer l’anàlisi i interpretació de la informació d’una forma còmoda i senzilla, i aporta pronòstics i recomanacions que faciliten la presa de decisió agronòmica a nivell de parcel·la i explotació agrària.

 

La recol·lectora de safrà marca I.Z.S, model Crocus Famili, consta de rodes traccionades, molinet giratori, motors elèctrics i és manejada per un sol operari. L’empresa ha presentat un primer prototipus funcional, que millora sensiblement el procés manual de recol·lecció.

 

Finalment, la màquina agrícola autopropulsada hidrostàtica marca Argilés, model AF-PP 2020, per a la càrrega i transport de palots (bins), permet carregar fins a 15 palots apilats a tres alçades (5×3) o bé 12 palots (4×3), amb la possibilitat d’ajustar-se a diferents dimensions estàndards.

 

L’objectiu del guardó és premiar les innovacions tecnològiques de la maquinària agrícola i de la indústria agroalimentària i la seguretat per als usuaris d’aquestes màquines i equips. Així, en la valoració dels equips presentats han estat considerats aspectes com els avenços en el disseny i la concepció de la màquina i de l’equip, l’ús de nous materials, les aplicacions innovadores d’automatismes, les tècniques de visió artificial, la robòtica i l’adopció de criteris d’enginyeria concurrent i els avenços en solucions innovadores destinades a aplicar la reglamentació vigent sobre mesures de seguretat de les màquines.

 

El Jurat ha estat integrat per membres del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida; Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Departament d’Empresa i Coneixement; Estació de Mecànica Agrícola del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; Estació Experimental de Lleida de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA); Departament d’Enginyeria Agroforestal de la Universitat de Lleida; Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya; Secretaria del Comitè UNE 68 “Tractors i Maquinària Agrícola”; Federació d’Empresaris Metal·lúrgics de la província de Lleida (FEMEL); Clúster Català dels Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), i Associació Nacional de Maquinària Agropecuària, Forestal i d’Espais Verds (Ansemat).