Tecnologia de darrera generació per a una agricultura més eficient

Prova pilot a Albatàrrec, en el marc de les jornades tècniques de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit, del primer camp de l’Estat connectat amb 5G

La tecnologia ha de ser en el futur més immediat una eina imprescindible per fer que l’activitat agrària sigui molt més eficient i sostenible mediambientalment. Aquesta és la principal conclusió de la jornada tècnica sobre “Innovació tecnològica en el sector agrícola” celebrada aquest matí a la Fira de Sant Miquel-Eurofruit i que organitzaven el Cercle Tecnològic Catalunya (CTecno) i Clúster Digital. La jornada ha tingut com a principal atractiu d’interès per a molts professionals agraris i d’empreses tecnològiques la primera prova pilot a l’Estat espanyol d’un camp connectat amb tecnologia 5G. La demostració s’ha fet en una explotació de nectarines d’Albatàrrec sota l’atenta mirada dels consellers de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

 

La prova pilot ha consistit en demostrar com un operari equipat amb unes ulleres amb dispositius de so, àudio i un visor en un camp de fruiters rebia instruccions sobre la poda dels arbres a temps real per part d’un enginyer agrònom que estava en un altre indret i que veia al mateix moment les imatges del camp. Alhora, el tècnic podia compartir amb l’operari informació gràfica, incloent dades representades en mapes i anotacions sobre la pròpia imatge que l’operari li fa arribar. L’avantatge del 5G és la velocitat de transmissió de dades, la capacitat de connectar molts més dispositius i l’opció de generar més serveis multimèdia, vehicles connectats o explotació de dades, entre moltes altres possibilitats.

 

El conseller Puigneró ha destacat que Catalunya és referent en la implantació de la connectivitat 5G i que la tecnologia crea riquesa i llocs de treball. La consellera Jordà ha dit que la modernització del sector agrari passa per la tecnologia i que la revolució tecnològica ha d’arribar també al món rural.

 

La jornada ha tingut també una taula de debat sobre tecnologia i canvi climàtic en la que s’ha subratllat especialment la necessitat d’aprofundir en el desenvolupament tecnològic centrat en l’estalvi d’aigua, com a pauta essencial per poder produir més aliments amb menys recursos i, per tant, amb menys costos i major sostenibilitat. La raó és que al món es reguen 320 milions d’hectàrees i el 82% encara ho fan a manta, tot i que a l’Estat espanyol aquest percentatge es redueix al 25%. Els experts també han reclamat millors infraestructures per no dependre tant del transport per carretera, el més contaminant, així com en la necessitat d’accentuar la recerca en la fertilització i les dejeccions ramaderes. Igualment, la taula rodona ha servit per reivindicar que l’activitat agrària és la solució per generar més vegetació, control forestal i evitar l’abandonament de conreus, accions que redueixen els elements més nocius del canvi climàtic.

 

Un segon col·loqui he permès debatre en aquesta jornada les propostes que les empreses tecnològiques disposen ja per millorar l’eficiència al camp. S’han presentat programes de geolocalització de finques i plantacions, analítiques de collites per preveure les recol·leccions futures, processos de maduració o prevenció de malalties i plagues. El Big Data, és a dir, l’explotació de dades de moltes fonts diverses, permeten aquestes previsions i càlculs, malgrat que els ponents també han alertat que en el sector agrari sempre hi ha elements imprevisibles vinculats a la meteorologia. La recerca i la formació són altres elements clau per al desenvolupament tecnològic al sector agrari, segons els experts.