L’empresa de tractors MTZ Belarus “aterra” a Lleida per obrir mercat al sud d’Europa

Directius de la firma mantindran reunions comercials amb els principals distribuïdors de tractors de Catalunya i faran la presentació oficial de l’empresa a la Llotja de Lleida

Un grup de directius de l’empresa fabricant de tractors MTZ Belarus es desplaçaran a Lleida per portar a terme els dies 24 i 25 de setembre, en el marc dels actes presencials previstos durant la Fira de Sant Miquel, diversos actes destinats a obrir mercat a l’Estat espanyol i al sud d’Europa. La presència de la delegació bielorussa és el resultat de l’acord signat l’any passat entre la Fira de Lleida i la fira agrícola Belagro per impulsar contactes comercials entre ambdues parts, i molt especialment de les gestiones portades a terme per Cristian Balcells, cònsol honorari de Bielorússia a Catalunya. La missió comercial certifica el paper “estratègic” que té la Fira de Sant Miquel dins del món agrari.     

El 24 de setembre els representants de MTZ Belarus mantindran reunions amb els principals distribuïdors i tallers mecànics de tractors de Catalunya per tal de cercar aliances comercials. L’objectiu d’aquestes reunions és agilitar l’inici de la comercialització dels tractors i, a més, preparar el terreny per ampliar la participació de la firma a l’edició de Sant Miquel del 2021 amb l’exhibició dels seus vehicles.

El 25 de setembre, a les 13.00 h, tindrà lloc la presentació oficial de l’empresa a la Llotja de Lleida amb la projecció d’un vídeo sobre els tractors en espanyol i l’explicació per part dels directius de MTZ Belarus sobre les característiques i prestacions dels tractors més venuts a Europa. L’acte estarà obert al públic professional, amb inscripció prèvia i control d’aforament.

Històricament, els tractors MTZ Belarus ja es van comercialitzar a les terres de Lleida, però per qüestions internes la marca va deixar d’estar present a la demarcació. Actualment, i a través de la Fira de Sant Miquel, planteja tornar a implantar-se gràcies, segons el fabricant, a “una llarga trajectòria que els avala com un producte de qualitat, eficient i competitiu”.

Les accions portades a terme per Fira de Lleida i el consolat honorari a Catalunya en aquests darreres mesos, amb viatges de promoció comercials d’anada i tornada, han contribuït a intensificar les relacions econòmiques entre Lleida i Bielorússia, que s’han traduït ja en les primeres operacions comercials.

En aquest sentit, Cristian Balcells considera que “aquesta és una gran oportunitat per a Lleida, que acollirà la presentació a l’Estat d’una empresa de prestigi internacional com és MTZ i que donarà també a conèixer el potencial econòmic del territori lleidatà”. El cònsol bielorús creu que “la continuïtat de les relacions econòmiques entre empresaris d’ambdues zones és un clar senyal que anem en la bona direcció” i afegeix que “en aquest any atípic, la Fira de Sant Miquel també haurà de ser recordada com el de la tornada de MTZ Belarus al mercat espanyol”.

De la seva banda, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, afirma que la presència bielorussa, i particularment l’elecció del saló agrari lleidatà com a base estratègica de comercialització per part de MTZ, referma encara més la vocació internacional de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit.

Un dels fabricants més importants de tractors del món
MTZ Belarus (http://belarus-tractor.com/es/) va ser fundada el 29 maig de 1946 a la Unió Soviètica. Avui dia dóna feina a més de 30.000 persones i constitueix un dels fabricants més grans de tractors, no només dels països de l’Est, sinó també del món (la firma manté una quota del 8-10% del mercat mundial de tractors amb rodes i exporta a 60 països dels cinc continents).

La marca Belarus, internacionalment coneguda, ofereix més d’un centenar de models de tractors, i més de dues-centes opcions de muntatge pensades per a totes les condicions climàtiques i operacionals. Els nous models, a més, tenen una àmplia compatibilitat amb màquines i eines agrícoles de diferents fabricants. Tots els tractors tenen certificats internacionals que confirmen el compliment de les normes de la UE, i estan homologats pels centres d’avaluació més importants dels països occidentals.

La fàbrica dissenya i desenvolupa els models, produeix i exporta tractors amb rodes i els recanvis, organitza sota llicència la seva producció a l’estranger, proporciona ajuda per establir i dur a terme el servei tècnic, i fa la formació d’ús i manteniment de la maquinària. En l’actualitat la fàbrica compta amb totes les línies auxiliars necessàries per desenvolupar la producció primària, així com tallers de producció que es dediquen a la fabricació d’equips no estàndards i a la reparació de la maquinària principal.

La indústria metal·lúrgica de MTZ disposa d’un gran complex de plantes automatitzades modernes, amb una producció de nivell tècnic alt. La competitivitat dels productes de MTZ Belarus afavoreix que la seva producció es comercialitzi en països desenvolupats. Segons els fabricants, “l’atractiu dels tractors Belarus entre els agricultors rau sobretot en la fiabilitat del funcionament, la facilitat de maneig i manteniment, i els preus raonables”.

La 66a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 35a edició del saló Eurofruit tindran lloc del 24 al 27 de setembre, sense àrea d’exposició però amb diverses activitats tècniques i professionals, en la seva majoria programades en format digital.