L’autoconsum elèctric està registrant una explosió en l’àmbit agrari

Joan Herrera diu que el cost de l’energia fotovoltaica ha baixat un 80% en 5 anys

“El nou decret d’autoconsum elèctric aprovat enguany ha fet viables econòmicament moltes instal·lacions que abans no ho eren”, afirma un ponent

“L’autoconsum elèctric està registrant una explosió positiva en l’àmbit agrícola”, ha afirmat  Joan Herrera, advocat i exdirector general de l’IDAE (Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia), en el marc de la jornada “Present i futur de les energies renovables: l’autoconsum en explotacions agrícoles i ramaderes”. Herrera ha explicat que el cost de l’energia fotovoltaica ha baixat un 80% en els darrers 5 anys, fet que, afegit a un canvi normatiu favorable, “ens donen uns expectatives molt bones”.

El ponent ha dit que falten alguns aspectes per definir, com el model de repartiment entre autoconsumidors que comparteixen un sistema, però que en general “ja no hi ha moltes dificultats per implementar sistemes d’autoconsum”. La jornada, celebrada en el marc de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit, ha estat organitzada per Unió de Pagesos.

Cal dir que l’any 2018 el nombre d’instal·lacions va créixer en un 80% respecte a l’any anterior, tot i que l’increment de la potència instal·lada va ser del 40%, el que indica que la major part les instal·lacions posades en marxa en 2018 eren de mida petita.

Griselda Bosch, representant d’Agroxarxa, ha dit que les línies d’ajut destinades a mitigar el canvi climàtic contemplades al nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) faciliten les inversions del pagès i el ramader destinades, entre altres aspectes, a l’autoconsum energètic a través de plaques solars. “El professional del camp cada cop es llança més a aquestes alternatives, que suposen un remarcable estalvi energètic i econòmic”. En les granges, ha asseverat, això és evident tant en les velles com en les noves, i també en explotacions agrícoles de tot tipus, des de les grans a les familiars.  

Els ajuts també van adreçats a àmbits com la reducció de la gestió de purins —aplicadors, etc.—, instal·lació de GPS en sembradores i vehicles agrícoles o adaptació d’edificis d’ús agrari per fer-los més eficients (aïllament del sostre, finestres, ventilació, il·luminació, etc.). Aquestes ajudes estatals són d’un mínim del 40% i d’un màxim del 65% (depenent del grau de compliment dels requisits exigits).

“El nou decret d’autoconsum elèctric aprovat el mes d’abril d’enguany ha fet viables econòmicament moltes instal·lacions que abans no ho eren, ja que valoritzen els excedents”, ha afirmat Miquel Trepat, gerent de Katae, qui ha explicat que el nou marc legislatiu “és un primer pas per democratitzar l’energia, que fins ara era un monopoli”.

Trepat ha explicat que ara titulars de sistemes d’autoconsum elèctric, si volen valoritzar els excedents, poden fer dues coses, demanar a petites companyies (com per exemple Holaluz) que resti el valor dels excedents de la factura de consum (si els excedents són petits) o donar-se d’alta com a productors directament (si els excedents són importants).