L’aplicació de la fracció líquida dels purins, una alternativa a la fertilització mineral

Activitat digital celebrada en el marc de la Fira de Sant Miquel

La jornada “Ús de la fracció líquida dels purins en la fertilització” ha analitzat els pros i contres tècnics, econòmics, ambientals i sanitaris de l’ús d’aquest producte en els fruiters

La Fira Agrària de Sant Miquel i el saló Eurofruit han inaugurat el programa d’activitats tècniques amb la jornada sobre l’“Ús de la fracció líquida dels purins en la fertilització”, organitzada en el marc del projecte Life Agriclose i destinadaha analitzar els pros i contres tècnics, econòmics, ambientals i sanitaris de l’ús d’aquest producte en els fruiters.

Jordi Tugues, tècnic del Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària del DARP, ha centrat la ponència en l’aplicació de la fracció líquida de purins en presseguers. Tugues ha dit que l’aplicació d’aquest producte aporta més nitrogen i menys matèria orgànica i fòsfor al sòl, amb la qual cosa l’ús del conductímetre pot mesurar millor el contingut de nitrogen i el potassi de la fracció líquida respecte a la del purí fresc. El tècnic de la Generalitat ha afegit que aquest sistema incrementa la sostenibilitat dels sistemes agraris i la qualitat ambiental.

Respecte a l’evolució de les estratègies en aquest àmbit, el tècnic de la Generalitat ha asseverat també que avui dia hi ha una major conscienciació sobre la fertilització orgànica, la importància de millorar la maquinària d’aplicació i la necessitat d’aprofitar millor els recursos.

Tugues ha afirmat que Life Agriclose pretèn apropar la gestió de les granges i de les parcel·les agrícoles, especialment en aquelles zones on hi ha un gran nombre, promoure que els agricultors utilitzin com fertilitzants habituals i de forma adequada els subproductes derivats del tractament dels purins, augmentar les hectàrees on s’estan aplicant aquests subproductes i ampliar el calendari de la seva aplicació, i garantir una aplicació segura des del punt de vista agronòmic, sanitari, mediambiental i econòmic.

Josep Rufat, especialista del programa d’ús eficient de l’aigua de l’IRTA, ha parlat dels quatre punts clau en la fertirrigació dels fruiters amb la fracció líquida de purins: l’aplicació (el filtratge, bàsic per evitar obstruccions), la dosificació (sistema d’injecció, quantitats diàries i estacionals idònies, sempre respectant la normativa sobre dejeccions), el vessant econòmic (comparació de costos entre la fertilització orgànica i la mineral, cost del transport, les oportunitats de l’agricultura ecològica) i l’aspecte sanitari (respecte als requeriments de les agències certificadores garantint que no hi ha risc, control de la proliferació de colònies microbianes de listeria, e.coli, salmonella, etc.).

Abel Pasqual, de l’empresa Hidromatic, ha explicat a través de la ponència “Instal·lació de reg i solucions en la xarxa de reg per aplicar la fracció líquida”, els diversos criteris a valorar en aquest sistema com són la necessitat d’aplicar més metres cúbics de producte, en aportar menys quantitat de nutrients; la composició variable del subproducte en funció del tipus de granja i l’època de l’any; la diferent tipologia de separació o tractament del purí per aconseguir la fracció líquida; la problemàtica de l’emmagatzematge en basses obertes, i el fet que no es poden utilitzar els equips tradicionals.

Pasqual ha remarcat també la importància de dimensionar bé l’aplicació de la fracció líquida valorant factors com saber quants litres/hora són necessaris, les necessitats específiques del cultiu, el timing de l’aplicació i la composició del producte. Respecte a l’equipament de fertirrigació, el representant d’Hidromatic ha explicat que està composat de l’equip de bombeig, el sistema de filtratge, el sistema de neteja, els elements de control i el programador del sistema.

Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARP, ha afirmat que les noves estratègies recollides en el projecte Life Agriclose busquen en definitiva una fertilització de proximitat més eficient, sostenible, rendible i que pugui adaptar-se a diferents cultius.

El projecte Life Agriclose busca una optimització dels recursos naturals, amb la reducció de l’ús de fertilitzants minerals (un 30% d’adobs nitrogenats en cultius extensius, i un 100% i un 80%, respectivament, d’abonaments nitrogenats i potàssics, en plantacions de fruiters), així com una millora ambiental per mitjà d’un augment de la matèria orgànica del sòl i la reducció en un 20% de les emissions amoniacals procedents de l’abonament orgànic. El projecte contempla més de 9 milions de m3 de purí tractat i més de 100.000 ha de fruiters amb possibilitat de ser fertilitzats amb adobs orgànics només en les regions del projecte.

La jornada ha estat organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes), Life Agriclose i l’Oficina del Regant.