L’agricultura regenerativa pot augmentar en un 25% la productivitat del sòl

És respectuosa amb el medi ambient, resulta rendible per a l’agricultor i aporta al consumidor productes més saludables

 

L’agricultura regenerativa pot augmentar en un 25% la productivitat del sòl, és sostenible i rendible per a l’agricultor i aporta al consumidor productes més saludables. Aquesta és una de les conclusions de la presentació de “GeaOrgància: producció integrada, agricultura ecològica, agricultura regenerativa, agricultura biodinàmica, ramaderia extensiva i topografia aplicada”, que ha tingut lloc aquest matí en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

Jesús Alberto García, representant de GeaOrgància, explica que els principals trets de l’agricultura regenerativa —que s’aplica a l’Estat espanyol des de només fa 5 anys— son el seu caràcter respectuós amb el medi ambient (substitueix els productes químics per sucs orgànics —productes correctors minerals— per incrementar la fertilitat) i és rendible per a l’agricultor, ja que a partir d’una inversió inicial de 3 anys, els camps ja només necessiten un manteniment bàsic.

Segons García, “aquest nou model pretén substituir el model productivista tradicional, que és molt simple i es basa en només tres elements (el model de fertilització NPK: nitrogen fòsfor i potassi), quan en realitat una planta necessita entre 35 i 40 elements diferents”. Aquest model, afegeix l’especialista, està obsolet i ha anat empobrint el sòl, reduint la seva fertilitat i afavorint la l’aparició de malalties i plagues. Es tracta d’una agricultura que aplega “tradició, precisió i innovació” afegeix García.

GeaOrgància es presenta a la Fira Sant Miquel
GeaOrgància és una empresa recentment creada, formada per diversos tècnics, que han units les seves especialitats (agricultura convencional, regenerativa, ecològica, biodinàmica, maneig del sòl, etc.) per donar resposta a les noves exigències del professional del camp.

La firma desenvolupa tasques d’anàlisi i diagnosi del sòl (grau de fertilitat), de l’aigua de reg (salinitat…), del paramagnetisme, etc., porta a terme la formació i l’assessorament a l’agricultor perquè apliqui correctament els criteris establerts, a més de fer un seguiment de 3, 4 o 5 anys del pla prescrit i dels seus resultats. L’objectiu és que la terra tingui l’equilibri mineral i la riquesa microbiològica necessària per a produir bones collites.

Aquesta agricultura es basa en tres eixos; és ecològicament regenerativa (restaura el potencial dels ecosistemes), econòmicament rendible (redueix els costos variables i incrementa els rendiments) i es socialment cohesionant (crea ocupació i riquesa local). Aquest plantejament no sols passa per deixar d’utilitzar elements tòxics, es fonamenta també en regenerar els espais degradats i oferir productes a preus assequibles.

 

sm2016-jtgeaorganica

Print Friendly, PDF & Email