L’agricultura de precisió brillarà amb llum pròpia a la fira de Sant Miquel – Eurofruit 2019

Tindrà una presència destacada tant en l’àrea d’exposició com en les activitats professionals que es desenvoluparan paral·lelament a la mostra. 

L’agricultura de precisió tornarà a ser una de les protagonistes de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 34a edició del saló Eurofruit, certàmens que tindran lloc del 26 al 29 de setembre en el recinte de la Fira de Lleida amb més de 300 expositors d’una desena de països diferents. L’agricultura de precisió —entesa com el conjunt de tècniques que permeten aplicar els recursos a un conreu de manera localitzada d’acord amb les seves necessitats, mitjançant la integració de l’experiència agronòmica amb les tecnologies de la informació— tindrà una presència destacada tant en l’àrea d’exposició com en les activitats professionals que es desenvoluparan paral·lelament a la mostra. 

 

Així, Sant Miquel i Eurofruit acolliran nombroses novetats relacionades amb l’agricultura de precisió en àmbits com els drons, el fred industrial, els sistemes de reg, les solucions informàtiques per a la gestió d’explotacions agrícoles i ramaderes, la gestió dels costos i recursos, la gestió de les obligacions administratives i legals, i l’ús dels sistemes avançats de guiatge amb GPS per a vehicles agrícoles, entre altres.

 

En els darrers anys, i juntament amb l’agricultura sostenible, l’agricultura de precisió és una de les tendències més clares en el món agrari. Els professionals del camp valoren cada cop més els avantatges de l’agricultura de precisió, que posa a la seva disposició tota la informació i facilitats necessàries per controlar les variacions agronòmiques dins de la parcel·la i establir controls i mesures pel que fa al metre quadrat del terreny, el conreu, la fertilització, la sembra, la sega i la collita.

 

Els principals objectius de l’agricultura de precisió són la disminució de recursos costosos, la reducció dels contaminants ambientals, el millor aprofitament de la maquinària agrícola, el fet de facilitar la gestió de l’explotació agrícola i l’increment de la producció.

 

La pràctica de l’agricultura de precisió es pot dur a terme segons dues metodologies: la basada en mapes digitals d’informació (a partir d’un mapa de la parcel·la amb la distribució de les variables fet amb GPS se’n fa un de nou on es mostra què s’ha de fer en cada punt (intensitat de l’operació o dosi de producte a aplicar) i la basada en sensors i en temps real (la presa de dades, la decisió i l’actuació es duen a terme en temps real mentre el tractor i l’equip es van desplaçant per la parcel·la).