La maquinària per a fruits secs, present a la Fira de Sant Miquel

El sector dels fruits secs serà present a la Fira de Sant Miquel i al saló Eurofruit de la mà de diverses empreses expositores, que presentaran maquinària per a la recol·lecció, processat i post-processat d’aquests productes. Els fruits secs han anat adquirint protagonisme en les darreres edicions del saló lleidatà gràcies a la participació d’empreses d’equipaments i de comercialització de fruits secs, a més de l’organització de jornades i presentacions dedicades a aquests productes.

L’edició d’enguany, a més, comptarà amb la presència de firmes com Renatus Agro, prestigiosa empresa centrada en tot tipus d’equipaments (de collita, processat i post-processat) d’ametlles, avellanes, pistatxos i altres fruits. La firma manxega està especialitzada en la maquinària per al pistatxo (amb aparells per separar les branquetes, pelar, netejar, eliminar els buits, calibrar i assecar els festucs).

Els fruits secs, una alternativa de futur
En els darrers anys el fort augment de la demanda internacional ha comportat que agricultors catalans, i especialment de Lleida, incrementessin la producció de fruits secs. Alguns factors que han portat a apostar per aquests cultius és l’ampli coneixement que en tenen els agricultors, així com la disposició de milers d’hectàrees que van entrant en regadiu en el sector del Canal Segarra-Garrigues, les quals donen grans possibilitats de posar en marxa conreus amb uns rendiments econòmics superiors als de la fruita dolça.

D’altra banda, les varietats tradicionals d’ametlla —la llargueta i la marcona— estan essent substituïdes per altres varietats similars que tenen avantatges com el fet que són de floració tardana, la qual cosa els hi permet escapar de les gelades, o que són autofèrtils, la qual cosa estalvia intervencions de fertilització, que poden ser complicades per la climatologia o la manca de fertilitzadors. De fet, els fruits secs en general pateixen menys per les inclemències meteorològiques.

Cal recordar que el cultiu de l’ametller, el noguer i l’avellaner està força arrelat a Catalunya (els dos primers a la demarcació de Lleida i el darrer a la de Tarragona) i que l’Estat espanyol és el tercer productor d’ametlla del món i el cinquè productor d’avellana.

Previsions per a la campanya 2020-2021
Segons el Ministeri d’Agricultura, la previsió de collita d’ametlla per a la campanya 2020-2021 és de 353.705 tones en closca, un 4% superior a la campanya anterior, mentre que la previsió d’avellana és de 12.324 tones, un1,6% per sobre de la passada campanya. També s’ha destacat la importància del cultiu ecològic, on els fruits secs representen el 30% el total de la superfície en ecològic de cultius permanents.

Cal recordar que, degut a les dificultats que travessa aquest sector derivades de la crisi sanitària de la COVID-19 (que ha reduït el comerç internacional, i ha provocat una baixada del consum en els establiments de restauració), el sector compta amb diferents mesures d’ajuda impulsades pel Govern central, com el finançament d’empreses afectades per la crisi.

El Ministeri va animar també les organitzacions de productors (OP) de fruites i hortalisses a maximitzar la utilització dels fons comunitaris. Si bé el nivell d’integració en OP a nivell sectorial s’ha anat incrementant en els últims anys fins a arribar al 50%, encara persisteixen diferències en funció dels productes. Així, mentre el 68% de la producció d’ametlla està integrada en OP, en altres cultius en expansió (pistatxo i noguera) la comercialització a través d’aquestes figures no arriba al 2% de la producció.

El Ministeri va presentar també una anàlisi de superfície plantada, en la qual s’indicava que l’ametlla representa un 21% del total de la superfície declarada d’aquest tipus de cultiu, mentre que el pistatxo suposa un 67% i la noguera un 36%, en una expansió afavorida per la creixent demanda europea.

Així mateix, el Ministeri va destacar la importància del cultiu en ecològic, on els fruits secs representen el 30% el total de la superfície en ecològic de cultius permanents, amb un creixement anual del 9% i una implantació actual del 26%. La producció en ecològic suposa una gran oportunitat per a aquest sector, a causa de la menor competència amb altres països productors.