La Fira de Sant Miquel i Eurofruit aposten per l’agricultura de precisió

El sector va adquirint un notable protagonisme en l’àrea d’exposició i en les activitats tècniques que es desenvoluparan paral·lelament a la mostra

La Fira Agrària de Sant Miquel i el saló Eurofruit apostaran un any més per l’agricultura de precisió, estratègia de gestió que recull, processa i analitza dades temporals, espacials i individuals i les combina amb altres informacions per recolzar les decisions de maneig d’acord amb la variabilitat estimada, per millorar d’aquesta manera l’eficiència en l’ús de recursos, la productivitat, la qualitat, la rendibilitat i la sostenibilitat de la producció agrícola. La 67a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i la 36a edició del saló Eurofruit tindran lloc del 30 de setembre al 3 d’octubre en format presencial en el recinte de la Fira de Lleida.

El doble certamen agrari lleidatà acollirà nombroses empreses i novetats relacionades amb l’agricultura de precisió en àmbits com els drons, el fred industrial, els sistemes de reg, les solucions informàtiques per a la gestió d’explotacions agrícoles i ramaderes, la gestió dels costos i recursos i l’ús dels sistemes avançats de guiatge amb GPS per a vehicles agrícoles, entre altres.

L’agricultura de precisió permet la recollida de dades geoespacials específiques en temps real sobre els requeriments dels sòls, les plantes i els animals i la prescripció i aplicació de tractaments localitzats específicament per elevar la producció i protegir el medi ambient. En l’àmbit agrícola, aquests controls de cada parcel·la de terreny permeten una gestió acurada del conreu, la fertilització, la sembra, la sega i la collita.

Les aplicacions en l’agricultura de precisió basades en el GPS s’estan fent servir també en la planificació de cultius, l’aixecament de mapes topogràfics, mostreig dels sòls, orientació de tractors, exploració de cultius, aplicacions de taxa variable i mapes de rendiment. A més, el GPS permet als agricultors treballar en condicions de baixa visibilitat en els camps, per exemple amb pluja, pols, boira o penombra.

Els principals beneficis de l’agricultura de precisió són, entre altres, l’increment de la rendibilitat, el control total de totes les tasques relacionades amb el cultiu, la millora la qualitat de vida de les persones que desenvolupen les seves tasques en el sector agrari i l’increment de l’automatització. Les noves tecnologies permeten l’automatització de molts dels aspectes que intervenen durant la producció agrícola, fet que suposa un gran estalvi en temps i en costos, i el fet que beneficien la sostenibilitat i medi ambient.