La Fira de Sant Miquel i el Saló Eurofruit volen ser un aparador virtual per als expositors durant tot l’any

Fira de Lleida fa balanç provisional de l’edició d’enguany i qualifica “d’èxit” només el fet de tirar endavant els certàmens ‘virtuals’, una experiència innovadora que caldrà aprofitar en el futur

La Fira Agrària de Sant Miquel i el saló Eurofruit pretenen que l’edició d’enguany, marcada per la pandèmia de la Covid-19 que ha fet que la major part de les activitats siguin online, serveixi per agafar embranzida i que les properes celebracions tinguin un caire més tecnològic i que els expositors puguin aprofitar l’aparador que la fira els ofereix durant tot l’any, a banda dels dies de celebració presencial de la mateixa, que lògicament es vol recuperar. Aquesta és la idea principal defensada avui pel president de la Cambra de Comerç de Lleida i de la Comissió Delegada de la Fira de Lleida, Jaume Saltó, que ha fet balanç provisional de la 66 edició de la Fira Agrària de Sant Miquel i de la 35a edició del saló Eurofruit.

Saltó ha afirmat que “l’exposició virtual està funcionant molt bé perquè els expositors reben moltes visites i esperem que això els ajudi en les seves vendes durant tot l’any”. Segons ell, cal qualificar la fira d’enguany “d’un èxit només pel fet de fer-la, tot i que ens hauria agradat més celebrar-la de manera presencial, la qual cosa hauria ajudat més a dinamitzar l’economia del territori”.

En tot cas, “tots els patrons de Fira de Lleida vam estar d’acord en que s’havia de fer”, ha dit Saltó, que tanmateix ha lamentat la pèrdua de l’impacte econòmic que generen la Fira de Sant Miquel i Eurofruit sobre el territori, valorat en uns 8 milions d’euros en sectors tan castigats com els serveis per a fires (muntatges d’estands, seguretat i altres), l’hostaleria, la restauració, el comerç o el transport, inversions “que aquest any no  tindrem i que ens haurien ajudat a recuperar la nostra economia”.

Saltó també ha dit que el fet de no tenir expositors presencials, evidentment, “tindrà un impacte econòmic, però Fira de Lleida és solvent i, de fet, ja treballa en la propera edició de Sant Miquel i de Municipàlia, que són dos esdeveniments estratègics”. Saltó ha insistit en què aquesta edició atípica “ens ha servit per avançar en la digitalització de les jornades tècniques i ja treballem perquè en el futur també hi hagi més tecnologia entre les empreses expositores i en la maquinària que mostrin”.

Per la seva banda, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha afegit que han fet seu el model de promocionar de manera virtual els expositors durant tot l’any, una via sobre la qual caldrà fer incidència en el futur. També ha dit que encara hi ha activitats tècniques programades i que, per tant, es aviat per fer un balanç definitiu. En tot cas, la dotzena d’activitats tècniques programades han atret centenars de participants.

En l’acte de balanç de la Fira de Sant Miquel també han estat presents el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Paco Cerdà; el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement de la Generalitat a Lleida, Ramon Alturo, i el vicepresident del Patronat de Promoció, Carles Gibert.

Cal recordar que Fira de Lleida va decidir celebrar la Fira de Sant Miquel en aquest format bàsicament digital per mantenir l’important paper de plataforma de formació i informació que té el saló des de fa dècades i “per respecte” a les entitats que han treballat en els darrers mesos per organitzar activitats tècniques per a aquesta edició. En aquest sentit, s’han desenvolupat diverses activitats en format digital, que s’han pogut seguir via streaming interactuant via xat i que després quedaran penjades per a possibles consultes posteriors.

També ha hagut actes de caire presencial, com la visita de la missió empresarial comercial bielorussa (amb reunions de negoci i una presentació empresarial). En aquesta visita de la delegació de l’ex-república soviètica ha destacat la incorporació de la prestigiosa empresa productora de tractors MTW, la cinquena en importància del món en el seu sector i que s’ha presentat “oficialment” a Lleida com a porta d’entrada per a la seva comercialització a l’Estat espanyol i al sud d’Europa.

Igualment ha tingut caràcter presencial el lliurament del 49è Premi del Llibre Agrari i el 5è Premi de l’Article Tècnic Agrari, guardons dotats amb 4.000 € que s’organitzen anualment en el marc del saló lleidatà. Les activitats presencials s’han fet a La Llotja de Lleida i a la seu del Magical Media.