La consellera Jordà qualifica de “firassa” la fira de Sant Miquel i defensa preus justos pel sector

Les autoritats destaquen el certamen com un espai de debat i exposició clau per a empreses i productors

Alerten durant la inauguració dels riscos de futur com el Brèxit, la desacceleració econòmica o l’emergència climàtica

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, ha qualificat de “firassa” el certamen de Sant Miquel i Eurofruit que ha inaugurat aquest matí. La consellera ha argumentat aquest singular adjectiu en el fet que “de fires n’hi ha moltes, però d’aquest nivell costa molt i no és fàcil d’organitzar”. Jordà, que és la segona vegada que inaugura la fira, ha afegit que és sempre una mostra de la vitalitat del sector agrari i que “l’excel·lència avala la fira de Lleida com a referent català i també estatal i internacional”.

Teresa Jordà ha centrat les seves intervencions en el discurs inaugural i després en l’atenció als mitjans de comunicació en la necessitat d’aconseguir preus justos per als agricultors i ramaders. Ha explicat que cal una aposta decidida per la modernització, la innovació i las transferència tecnològica en el sector primari, però que “si no som capaços com a país, com a societat i com a persones de valoritzar els productors i que aquests tinguin uns preus justos, no servirà de res tota la resta”. Caldrà, ha afegit, sacsejar al país i al Govern perquè entengui els reptes de futur del sector i la importància de l’agricultura.

La consellera d’Agricultura ha destacat que en el futur proper haurem de parlar de l’agricultura del coneixement i ha enumerat alguns reptes de futur, com la comercialització i la innovació, però sobretot ha subratllat el relleu generacional com un dels objectius del departament perquè entén que els joves són la clau per al futur de les zones rurals i de l’agricultura i la ramaderia, igual que una major presència de la dona. “Hem de ser capaços de seduir i enamorar els joves, imprescindibles pel futur agrari”.

Finalment, ha anunciat als mitjans de comunicació que assumeix la demanda d’organitzacions agràries per impulsar abans de la Fira de Sant Miquel i Eurofruit de l’any vinent un ple monogràfic al Parlament de Catalunya sobre el sector agrari.

D’altra banda, l’acte inaugural de la 65 edició de la Fira de Sant Miqueli del 34è saló Eurofruit ha comptat també amb la participació del secretari general d’Agricultura i Alimentació del ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda, que ha elogiat la fira com un punt de trobada per empreses i productors del sector agrari i per conèixer de primera mà les tendències i claus de de futur, especialment en els àmbits de la maquinària agrícola i la fructicultura.

Miranda ha recordat els programes de suport a la renovació de maquinària perquè les explotacions siguin més eficients, viables i competitives. També ha destacat el sector porcí com un dels pilars de l’economia lleidatana en un període en el que les exportacions estan funcionant molt bé, sent l’Estat espanyol la segona potència europea i la quarta del món en exportació de carn de porcí. Tot i aquest bon moment, ha cridat a estar en alerta per l’amenaça de la pesta porcina africana. Finalment, el secretari general del ministeri també s’ha mostrat preocupat pels preus que perceben els productors i ha animat les organitzacions empresarials del sector a fer els ajustos en l’oferta per valoritzar la producció.

Per la seva part, l’alcalde de Lleida i president de Fira de Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat els orígens firals de la ciutat al segle XIII gràcies a un privilegi del rei Jaume I i com aquest certamen és “un gran espai de debat i exposició de la indústria agroalimentària”. El paer en cap ha situat l’agricultura com un sector estratègic de l’economia lleidatana i catalana i ha remarcat que la fira n’és un exponent, igual que altres institucions locals com Mercolleida, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari o la UdL, destacant també la internacionalització de la fira.

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i president de la comissió delegada de Fira de Lleida, Jaume Saltó, ha definit ell saló com “un aparador permanent del sector i de la seva evolució al territori”. Saltó ha alertat de l’esgotament del creixement econòmic mundial i de les repercussions del Brexit, fets que poden afectar a les exportacions i perjudicar els productes lleidatans. No obstant, creu que cal reforçar la internacionalització i la innovació i que la fira ajuda a definir aquesta estratègia. Saltó ha agraït l’esforç de la Generalitat amb 352 milions per completar la xarxa de regadius del canal Segarra-Garrigues i ha demanat el suport del govern estatal per modernitzar el canal d’Urgell, que rega 75.000 hectàrees.

Pel que fa al president de la Diputació, Joan Talarn, ha qualificat la Fira de Sant Miquel i el saló Eurofruit com “la millor eina per mostrar la capacitat productiva de les terres de Lleida”. També ha reclamat esforços per millorar la comercialització, la innovació i la recerca en el primer sector per afavorir uns preus més justos per als pagesos i pageses. Igualment, ha descrit les amenaces properes per al sector, com són el Brexit, la possible reducció del pressupost de la PAC, la manca de relleu generacional o l’emergència climàtica.

Com a projectes de futur vinculats a la Diputació, Talarn ha recordat el desplegament de fibra òptica a tot el territori lleidatà i proves pilot amb tecnologia 5G, però ha lamentat la manca d’inversions d’altres administracions en infraestructures, com carreteres i el Corredor del Mediterrani.