El sector porcí demana al Govern un pla renove per a la modernització de les granges

La bioseguretat en les instal·lacions, la millor prevenció contra la Pesta Porcina Africana

En el decurs de la conferència “El futur del sector porcí”, celebrada avui en el marc de la Fira de Sant Miquel-Eurofruit, el representant del sector porcí d’ASAJA, Joan Graells, ha explicat que demanaran al Govern un pla Renove per a les granges velles per tal de millorar les instal·lacions més obsoletes. “Si als ramaders ens donen facilitats, podrem renovar les granges i vetllar per mantenir els estàndards de qualitat que tenim actualment i perquè el benestar animal sigui encara més idoni”, ha comentat. Graells creu que tota la polèmica generada darrerament pels animalistes pel que fa a maltractament animal en granges no té fonament, ja que “no hi ha ningú més interessat que el mateix ramader en què els seus porcs estiguin bé i creixin de manera sana i adequada”. El representant d’ASAJA ha dit que el que han de fer les dues parts és seure en una taula i parlar de les discrepàncies, però en cap cas assaltar granges. “Queda clar, però, que hem de continuar treballant pel seu benestar”, assevera.

 

A part de la millora de les instal·lacions, Joan Graells considera que, per mantenir la bona reputació del sector –“molt madur i molt professional perquè en els darrers anys s’han fet bé les coses”, ha dit–, cal seguir treballant en la sanitat, amb la desinfecció de les instal·lacions, dels camions, el control perimetral, la desratització, les dutxes, el calçat, etc. També comenta que no s’ha de descuidar l’alimentació perquè “en els últims vint anys hem aconseguit reduir un quilo de pinso per fer un quilo de carn, hem reduït un 20% les emissions de CO2 i hi ha hagut una important reducció de nitrogen als purins, gràcies a l’alimentació”.

 

El representant d’ASAJA aposta per preservar un altre pilar fonamental: el medi Ambient. “Actualment les mesures ja són molt restrictives en aquest àmbit, però hem de continuar treballant perquè les coses es facin bé, fonamentalment amb els plans de dejeccions ramaderes”. Cal recordar que les explotacions ramaderes han de disposar d’un pla de gestió de dejeccions on quedi degudament justificada aquesta gestió (tasques de la recollida, emmagatzematge, manipulació, transport, etc.) i controlat el nitrogen procedent de l’explotació.

 

Un altre dels ponents de la conferència sobre “El futur del sector porcí” ha estat Quintiliano Pérez, president de l’Associació del Cos Nacional Veterinari, qui ha explicat la situació actual de la Pesta Porcina Africana (PPA) i les mesures per evitar que arribi al nostre país. Pérez ha estat contundent: “Si la malaltia continua avançant és perquè alguna cosa no s’ha fet bé” i ha alertat del perill d’enviament al mercat intracomunitari d’animals amb el virus en incubació. L’expert veterinari considera que, a nivell particular, la millor prevenció és la bioseguretat a les granges, amb tota mena de controls de sanitat, desinfecció, entrades i sortides de camions, de persones, etc. A nivell mundial, per eradicar la PPA creu que cal tenir en compte tres punts bàsics: la voluntat política, un programa eficaç i una aportació pressupostària generosa.         

 

Pérez ha confiat en la bona feina i saber fer del sector porcí “per continuar aportant les millors xifres”, que actualment passen per ser el tercer país productor mundial de carn de porc i el segon en exportacions.