El sector agroalimentari està força tecnificat, però poc digitalitzat

En els hàbits de compra l’alimentació és el quart sector amb més usuaris del comerç electrònic a l’Estat espanyol

 

“Som potència mundial en la producció de molts productes agroalimentaris, com poden ser el vi, els cítrics, l’oli d’oliva, etc., però ens falta certa capacitat d’innovació. El sector agroalimentari de l’Estat espanyol és un sector molt tecnificat, però poc digitalitzat”. Així s’ha expressat Pau Cambray, expert en màrqueting digital, en la seva intervenció durant la jornada sobre “Internet, una oportunitat per al sector agrari?”, que s’ha desenvolupat aquesta tarda a la Fira de Sant Miquel de Lleida.

Cambray ha comentat que “hem de tenir accés als aliments a un preu just i que correspongui amb la realitat i, actualment, això no és així. Es fa necessari un paral·lelisme entre la producció i el consum i donar valor al producte, i en aquest àmbit la digitalització pot ajudar en gran mesura”.

El sector agroalimentari compta amb més de 28.000 empreses i una producció de 93.238 milions d’euros anuals, a més a més d’una capacitat d’exportació molt rellevant gràcies al desenvolupament de les polítiques d’e-commerce. Segons Cambray, es calcula que a mitjans de segle el planeta tindrà un terç més de persones que alimentar i que prop del 70% de la població viurà a les grans ciutats, un 21% més que avui dia.

El ponent també ha ressaltat el gran perjudici que suposen els intermediaris tan per al productor com per al consumidor. “Segons dades de la Coordinadora Estatal de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), les cadenes d’intermediaris solen obtenir, gairebé sense assumir riscos, un marge de benefici que sovint supera el 450%”, ha explicat Cambray. “Els intermediaris incrementen el preu que paguen els consumidors i els pagesos reben unes contrapartides molt inferiors a les que podrien i haurien d’obtenir”, ha dit.

Pel que fa als canvis que s’estan portant a terme a nivell digital, en els hàbits de compra l’alimentació és el quart sector amb més usuaris del comerç electrònic, per darrera de sectors com el de viatges i moda. Cambray ha explicat alguns dels beneficis que es desprenen de la venda per Internet, com són els costos més baixos, la comoditat, un mercat global, l’accessibilitat, la rapidesa, una comunicació fàcil (canal directe amb el client), una imatge de marca (fomenta la marca pròpia) i la reputació on line, ja que el client ho percep com una empresa que aporta valor.

De la seva banda, Àfrica Peitx, tècnica d’Agrosolucions2.0, ha explicat que l’objectiu de la jornada ha estat “donar a conèixer al sector agrari les noves i diferents eines digitals que disposem avui dia (e-commerce, marketplaces o les xarxes socials), per entrar en contacte amb el client i obrir noves oportunitats de negoci”.

La sessió també ha servit per donar les pautes bàsiques per digitalitzar qualsevol negoci agroalimentari, amb tècniques per millorar la presencia on line, posicionament, seguiment i interpretació de les dades.

 

sm2016-jornadainternet

 

Print Friendly, PDF & Email