Defensen la dinamització social i econòmica de l’Horta de Lleida dins del sector agroalimentari

Advoquen per projectes de dinamització que incloguin formació, debats, registre de productes de proximitat, tallers d’empresa o programes de creixement específic

 

“L’Horta de Lleida ha de ser l’element que aporti el concepte ‘qualitat’ a les Terres de Lleida dins del sector agroalimentari català”. Amb aquesta frase ha obert l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, la jornada tècnica “L’Horta de Lleida: emprenedoria, activitat agrària i alimentació”, celebrada en el marc de la 62a edició de la Fira de Sant Miquel i del 31è saló Eurofruit.

L’alcalde de Lleida ha explicat que el Pla d’Ordenació Urbana del municipi contempla l’Horta de Lleida per assolir aquest objectiu. En aquest sentit, Fèlix Larrosa, tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i de la Sostenibilitat, ha dit que l’Horta de Lleida “és un espai econòmic que cal tenir en compte i preservar i que, per fer-ho, calen projectes de dinamització que incloguin formació, debats, registre de productes de proximitat, tallers d’empresa o programes de creixement específic, entre d’altres”. Un punt clau en aquesta dinamització és la signatura d’un acord de col·laboració amb Global Lleida.

En el marc de la jornada també ha intervingut el director general de Fruits de Ponent, Josep Presseguer, qui ha posat èmfasi en les particularitats de l’Horta de Lleida, donat que està dotada d’unes característiques especials que requereixen protecció. En aquets sentit, ha explicat que l’Horta de Lleida no és present en dos organismes que tenen cura d’aquestes qüestions —el col·lectiu europeu PURPLE (Peri-urban Regions Platform Europe) i l’Observatori d’Agricultura Periurbana—, i que per tant caldria treballar perquè ambdós organitzacions tinguessin en compte la importància de l’Horta lleidatana.

Segons Presseguer, l’Horta de Lleida té moltes possibilitats de desenvolupament, però per fer-ho adequadament cal que hi hagi un suport clar a la indústria agroalimentària i que, per tant, es faci una aposta ferma per aconseguir que sigui rendible. En aquest sentit, Presseguer ha remarcat la importància de desenvolupar estudis previs de mercat amb suport institucional i amb implicació tant pública com privada, de que hi hagi assessorament específic als productors en cultius concrets i una anàlisi d’aquests, així com que es tingui en compte la seguretat i la higiene alimentària, l’aprofitament dels canals de comercialització que hi ha a l’abast i que s’aposti pels cultius bio. En la seva intervenció, Presseguer ha afirmat que “considerant aquestes premisses, s’aconseguirà una l’Horta de Lleida rendible”.

Durant la sessió també s’ha parlat de l’alimentació de proximitat per millorar la salut. Antonieta Barahona, metgessa nutricionista, ha esmentat que els aliments frescos, amb qualitat nutritiva, de proximitat o Kilòmetre cero, ecològics i sostenibles, donen un valor afegit al producte i que aquest fet s’ha de valorar adequadament perquè aporta beneficis per la salut del consumidor.

La jornada ha finalitzat amb una taula rodona d’experiències de diversificació agrària a Lleida.

 

sm2016-jornadahorta

Print Friendly, PDF & Email