Agricultura 4.0, una autèntica revolució per al camp i la ramaderia

Experts i responsables d’empreses tracten l’adequació de les noves tecnologies als problemes reals de la producció agroalimentària

 La necessitat d’invertir en les noves tecnologies que permeten l’aplicació d’automatismes interconnectats a la producció agroalimentària és una de les reivindicacions de la jornada “Agricultura 4.0: necessitats i possibilitats”, que s’ha desenvolupat avui dins de la 65a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 34a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola). Els ponents han coincidit en la necessitat d’apostar per aquest tipus de tecnologia 4.0 en els diferents àmbits (agricultura, ramaderia indústria alimentària i desenvolupament rural), ja que el control de dades i el seu tractament juguen un paper molt important en el futur, a nivell de programació de treball, traçabilitat, impacte ambiental i optimització dels recursos, entre d’altres.  

 

Eduard Martín, director de 5G Mobile World Capital, ha explicat que ciutats sostenibles com Lleida i el seu entorn rural són indrets idonis per aplicar la tecnologia 5G, amb exemples com el que desenvoluparan demà en una finca d’Albatàrrec. “Obrim el camp a una agricultura col·laborativa, per fomentar que la pagesia pugui tenir suport extern i molt més ràpid en tasques que puguin ser complexes”, explica. “Cal potenciar aquestes noves eines tecnològiques per temes tan bàsics com, per exemple, evitar el despoblament i preservar la indústria en molts indrets del territori”, comenta.

 

Martín explica que la tecnologia 5G aplicada al món rural es basa en tres puntals bàsics: el desplegament de les IoT (l’Internet de les Coses), i l’Anàlisi de Dades (Data Analytics), amb dades sobre cultius, sanitat animal, etc.; els nous dispositius com poden ser ulleres intel·ligents, sistemes informàtics aplicats a maquinària agrícola, a la logística o al control d’aigües, que podrien ajudar a la sostenibilitat del territori, i la connectivitat de qualitat. Martín comenta que precisament la manca d’una bona connectivitat és una de les coses que troben a faltar al territori, motiu pel qual es frenen les inversions. “Aquestes noves xarxes permetran un desplegament molt més lleuger i eficient”, assegura.

 

L’enginyer Armando Montes, expert en tecnologies emergents, ha animat a tothom, administració i particulars, a invertir en aquest tipus de solucions tecnològiques, ja que la transformació es fa necessària per avançar i ha citat diferents exemples d’intel·ligència artificial aplicada en diferents àmbits, que fa uns anys semblaven ciència ficció i que ara són una realitat.

 

La jornada ha comptat amb dues taules rodones en les que els ponents de diferents empreses han exposat, d’una banda, les necessitats d’aplicar la tecnologia 4.0 als respectius sectors i, de l’altra, les possibilitats que ha suposat per als seus negocis.

 

Un dels ponents ha estat Jaume Alsina, director general de la Corporació Alimentària Guissona, qui ha explicat com l’aplicació de les noves tecnologies ha estat tota una revolució per a la seva empresa i ha afavorit la millora del control de producció, la qualitat dels productes, el procés de producció, etc. Alsina ha posat com a exemple un projecte que està portant a terme la Corporació que anomena “la fàbrica a la granja” i que consisteix a connectar les 2.000 sitges que tenen directament a les fàbriques de pinso. “Es tracta de tenir la informació online de les sitges de les explotacions ramaderes dels nostres socis (quilos de menjar que hi ha en cada moment, etc.) connectada amb la producció de les fàbriques de pinsos que tenim repartides pel territori per fer millors previsions de producció, millor servei de subministrament de pinsos, etc.”, ha explicat.

 

Jaume Alsina ha recordat algunes de les xifres de la Corporació Alimentària Guissona: 200 informàtics treballant a les diferents seus de l’empresa, 2 milions de clients que passen cada setmana per les 500 botigues de la Corporació i 5.000 treballadors en total.

 

D’altra banda, el president de l’Associació de Micropobles de Catalunya i alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, ha reivindicat una agricultura Premium. “Per aconseguir-ho necessitem d’aquesta tecnologia 4.0, per poder preveure les plagues, per aconseguir un reg sostenible, per poder competir en qualitat”, ha dit. I ha defensat la formació integral del pagès i ramader per poder convertir-se en productor, comercialitzador, expert en màrqueting i director de la seva pròpia empresa. Urrea ha criticat que hi ha molts d’aquests petits pobles que, en ple segle XXI, segueixen sense una bona cobertura mòbil. Cal recordar que l’Associació de Micropobles de Catalunya té 320 pobles associats de més de 500 habitants, el que suposa uns de 80.000 habitants.

 

La presentació de la jornada “Agricultura 4.0: necessitats i possibilitats”, amb una massiva assistència de públic, ha anat a càrrec del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol; de la degana del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, Sílvia Burés; i del director general de Fira de Lleida, Oriol Oró.