Petitàlia, per una criança conscient, saludable i responsable

El saló lleidatà aplega les darreres tendències per garantir el benestar físic, psicològic i sentimental dels infants i les famílies

La 14a edició de Petitàlia (La fira de criança, educació i turisme familiar), saló que tindrà lloc el 21 i 22 de març al Pavelló 4 de Fira de Lleida, aplegarà, entre altres sectors, aquells adreçats a garantir el benestar físic, psicològic i sentimental dels infants i les famílies durant la criança. El Centre Psico Lleida Cristina Vidal, especialitzat en aplicar tècniques innovadores per ajudar els infants i els adults a superar fòbies de tot tipus o a millorar la capacitat lectora; Son la pera, botiga que presentarà productes i serveis ideats des la perspectiva d’una maternitat i una paternitat conscient i responsable, o l’associació Alleta, defensora de l’alletament i els porteig com a mètodes per a la millora afectiva entre fill i mare i pare, són alguns dels expositors representatius d’aquest àmbit.

El Centre Psico Lleida Cristina Vidal, especialitzat en promoure el benestar psicològic i emocional de les persones i oferir estratègies per afrontar situacions difícils, farà demostracions de realitat virtual per a infants i famílies destinades a superar fòbies de tot tipus (aerofòbia, por a volar; claustrofòbia, por als espais tancats; agorafòbia, por als espais oberts; aracnofòbia, por a les aranyes; acrofòbia, por a les altures, etc.).

El centre, pioner a Lleida en aquest àmbit, farà una explicació prèvia a l’usuari, el qual viurà mitjançant un sistema tecnològic (amb un ordinador i unes ulleres virtuals) la recreació d’escenes en 3D. Amb una intensitat controlada i en sessions de 5 a 15 minuts, podrà experimentar i controlar les situacions que li causen angoixa. Al mateix temps, el l’equip permet recrear escenes que relaxen al pacient (imatges submarines, prats verds i altres). La realitat virtual va acompanyada de tècniques de regulació emocional como la respiració, la relaxació progressiva, el mindfulness, etc.

Un altra proposta innovadora del centre és l’aplicació del mètode glifing d’entrenament de la lectura, que s’aplica mitjançant un programa informàtic, i que té un format lúdic que permet als infants divertir-se mentre llegeixen i aprendre a llegir millor. Mitjançant un videojoc, el nen o nena —amb o sense dislèxia— s’entrena de forma amena en l’aprenentatge de la lectura i progressa notablement en aspectes com la velocitat, la precisió i la comprensió lectores. Amb aquest sistema l’infant pot millorar en 4 mesos el que normalment faria en un any.

El centre sortejarà una sessió gratuïta de glifing entre els visitants que passin per l’estand.

Amb el lema “Per una criança respectuosa i una maternitat i paternitat conscient”, la botiga Son la pera presentarà una àmplia gamma de productes i serveis (jocs, roba, cadires, cotxets, etc.) ideats respectant el medi ambient i pensats per aportar a l’infant allò que realment necessita d’una forma responsable. Es tracta en molts casos de material artesanal i que, al igual que els serveis, va acompanyat d’un assessorament personalitzat.

Son la pera oferirà joguines pedagògiques, en la línia de les filosofies Waldorf o Montessori, fetes amb materials naturals i pensades perquè l’infant aprengui a través del joc (com els jocs Grimm’s de fusta, entre altres).

Igualment, oferirà els últims models de cotxets, així com cadires infantils BeSafe per a automòbils ACM (a Contra Marxa) que incorporen elements tecnològics innovadors i resulten molt segures (de fet, són 5 vegades més segures que les que porten a l’infant mirant cap endavant).

Cal dir que la botiga ofereix assessoria de porteig certificada per poder escollir el portanadons ergonòmic més adequat per al nadó i per als pares i mares, tenint en compte les seves necessitats. A més, ofereix la possibilitat de fer una llista de naixement on només els compradors decideixen els productes o serveis que volen incorporar-hi.

Finalment, Alleta (Associació lleidatana prolactància materna), entitat formada per mares que donen suport a l’alletament natural i a tot el que aquest comporta tant a nivell afectiu com a alimentari per als seus fills, donarà assessorament a totes les persones que ho desitgin i farà sessions de “Kit bàsic de supervivència per a embarassades i futures mares”, amb assessorament i consells pràctics per a les famílies. Les sessions, d’una hora, es faran dissabte a les 11.00 i 19.00 h.

L’associació centrarà el seu assessorament en la lactància materna, porteig (tècniques més segures i que permeten alletar els infants mentre són portejats) i, en general, en tot allò que pot millorar el benestar del nen i la mare abans, durant i després del part (durant les primers hores, dies i mesos de vida del nen o nena).

L’espai de l’entitat habilitarà també al saló na zona d’alletament.

El saló Petitàlia oferirà assessorament, productes infantils i de criança, escoles bressol, d’infantil i primària, activitats extraescolars, idiomes, música i arts, colònies, activitats en família i turisme familiar.

Més informació:
Son la pera.— tel. 873 49 92 11
Centre Psico Lleida.— tel. 973 80 59 48
Alleta.— tel. 686 26 62 76 (Natàlia)