Ros: “Ara és l’hora dels municipis, l’estat ha de fer un salt endavant sobre la base dels ciutadans”

L’alcalde de Lleida, que ha reclamat un major finançament per als ens locals i la segona descentralització de les CCAA als municipis, ha inaugurat la 14a edició de Municipàlia – Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals. La fira ha incrementat enguany un 20% la xifra d’expositors, procedents d’onze països diferents.

El paer en cap Àngel Ros ha reivindicat avui en la inauguració de Municipàlia el paper determinant que desenvolupen els municipis en la construcció de l’estat del benestar: “Ara toca l’hora dels municipis, del salt endavant de l’estat, que ha de vertebrar-se sobre la base dels ciutadans i les ciutats, on hi ha la veritable vertebració de l’estat del benestar”. Des de Lleida, “promovem l’associació entre municipis i àrees metropolitanes que serveixin per optimitzar recursos”, ha dit Ros.

Entre els reptes que afronta el món municipal en aquests moments Ros ha destacat la promoció de vivenda protegida “els propers 3-4 seran la gran oportunitat de la protecció oficial” convertint la desacceleració del mercat immobiliari en oportunitat per aconseguir armonitzar l’activitat que genera la construcció amb la possiblitat d’accés a la vivenda protegida. El desenvolupament de les noves tecnologies, amb l’entrada en vigor l’any 2010, de la nova Llei d’Accés Electrònic dels Ciutadans a l’Administració Pública, és un altre dels àmbits de treball importants per als municipis i ciutats en els propers anys. Per aquest i altres aspectes que actualment desenvolupen de manera subsidiària els municipis, l’alcalde Àngel Ros ha reclamat un major suport pressupostari de manera que “les competències subsidiàries estiguin cobertes, hem de passar de suplir a subsidiar”. Actualment, la despesa de les corporacions locals com a part de la despesa pública local és d’un 13% quan les despeses que assumeixen els ajuntaments de manera complementària o subsidiària “arriben fins al 35% de la despesa corrent”. El paer en cap ha demanat en aquest sentit que l’estat i les CCAA desenvolupin les lleis municipals que possibilitin que les transferències vagin acompanyades de pressupost i facin efectiva la segona descentralització de les CCAA als ajuntaments, encara pendent.
Per la seva banda, la Directora General de Cooperació Local, María Tena, ha explicat que s’està desenvolupant un Llibre blanc sobre Poders Locals i la Reforma dels governs locals, un cop superada la llei de 1985: “la realitat ha anat molt per davant del dret”, ha reconegut. Tena ha explicat que una de les prioritats del ministeri d’administracions públiques és el desenvolupament de la Llei d’Accés Electrònic, per a la qual cosa “s’hi destinaran 5700 milions d’euros els propers 5 anys”. El desenvolupament sostenible i la posada en marxa d’un pla d’energies renovables són altres aspectes en què està centrat el Ministeri d’Administracions Públiques en l’actualitat pel que fa als municipis.

Municipàlia, referent per al sector municipalista
La 14a edició de Municipàlia (Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals), que se celebra fins el 26 d’octubre, es consolida com la gran manifestació firal de referència del sector a l’Estat espanyol. El saló, que se celebra cada dos anys, incrementa enguany un 10% la superfície neta d’exposició, arribant als 16.010 m2, (1.477 m2 més que a l’edició del 2005). En total hi ha 320 expositors directes, un 20% més que en l’edició anterior.

Aquesta fira, catalogada com a Internacional pel Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), guanya en la present edició una important projecció a l’estranger amb la presència de 50 expositors (el 16% del total) de 10 països, concretament d’Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Àustria, Finlàndia, els Estats Units, Portugal i Anglaterra. Dels 270 expositors restants, 213 són de Catalunya, mentre que 57 provenen d’empreses i entitats de 15 comunitats autònomes espanyoles.

Per aquesta edició s’han organitzat 40 activitats paral•leles, de les quals 22 són jornades tècniques (un 77% més que a l’edició anterior), 11 presentacions d’empreses i 7 reunions i assemblees professionals. Les activitats més destacades, tant pel que fa als temes a analitzar com al nivell dels ponents que hi intervendran, són la jornada sobre “Valorització energètica de residus”, d’Ilnet; el congrés annual d’Ategrus sobre residus sòlids; la jornada “Nous ajuntaments, nous projectes TIC”, d’AOL i Localret, i les assemblees d’Afamour, Repacar i la reunió d’Eter.

 

Print Friendly, PDF & Email