Primera web per promocionar els parcs públics entre els usuaris

El saló Municipàlia acull una jornada tècnica centrada en la relació entre l’equipament i el mobiliari urbà i les persones

 

El Saló Municipàlia (Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) ha acollit avui dimecres la jornada “Equipament, mobiliari, persones, una relació a considerar en la prestació de serveis municipals”, una trobada professional organitzada per l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics que analitzarà les noves tendències en l’equipament i el mobiliari amb especial èmfasi en la seva relació amb les persones. La jornada, promoguda per l’Associació Shalom, ha servit per exposar iniciatives innovadores en matèries concretes que interessen tant a tècnics municipals com a empreses, així com presentar les experiències i coneixements sobre el tema a regidors, responsables polítics i tècnics, de forma professional i objectiva.

 

Portal d’Internet www.vivirlosparques

Un dels projectes més interessants presentats avui és el portal d’Internet denominat www.vivirlosparques, una iniciativa palntejada com a eina eficaç per ajudar a optimitzar la gestió dels espais verds urbans i que neix alhora amb la vocació de ser “el gran aparador dels parcs” per apropar qualsevol espai lúdic a qualsevol persona. Segons explica un dels responsables del projecte, Francisco Bergua, “es tracta d’un portal especialitzat que permet descobrir i valorar les funcions dels parcs i jardins per a la societat i potenciar-les alhora, creant una xarxa tècnica i social d’experiència i coneixement”. La presentació de la iniciativa ha anat a càrrec del mateix Francisco Bergua, enginyer de muntanyes, i de Tatiana Restrepo, director i sotsdirectora, respectivament, del projecte.

 

El projecte està avalat pel Pla Avanza i posa al servei del desenvolupament i la innovació del sector un portal vertical comú amb múltiples objectius socials i professionals. Bergua comenta que “la plataforma posa a la disposició de tots una gran diversitat de continguts digitals de parcs i jardins per difondre el patrimoni verd i tota l’activitat i riquesa que contenen aquests espais tan necessaris a les nostres ciutats”. Tal com indica el tècnic, el nou portal serà un espai neutral i professional que serveixi de fòrum de debat i discussió per impulsar les millores del sector en les seves facetes tècniques, científiques i organitzatives. Cal afegir que ciutats com Madrid, Barcelona, Saragossa o València estan interessats o participen ja en el projecte.

 

La resta de ponències

La primera ponència de la jornada, a càrrec de Félix Moral Pérez, president de l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics, i d’Alex Navarrete, assessor tècnic de Seguretat i Qualitat (Normes UNEIX EN 1176 i 1177), ha analitzat l’evolució del comportament dels paviments sintètics en àrees de jocs. El ponent ha remarcat que la utilització dels paviments sintètics continus a les àrees de jocs requereix un major coneixement del seu comportament en condicions reals, per la qual cosa resulten de gran inetrès les dades obtingudes a l’estudi que complementa la “Guia de paviments continus de cautxú”. Aquest estudi, portat a terme en més de 100 parcs de tot l’Estat, indica que un 30% d’aquestes superfícies no s’ajusta a la normativa europea, sigui per una deficiència d’origen o per la degradació que ha anat registrant. Els promotors dels informe creuen que cal unificar els criteris d’aplicació d’aquests paviments per tal de complir la regulació de la UE. L’associació farà difussió dels resultats entre els ajuntaments del país, especialment entre els afectats.

 

Una altra de les ponències, desenvolupada per Fernando Palao Núñez, enginyer tècnic forestal i cap d’àrea de Medi Ambient, Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Pozuelo de Alarcón, ha tractat sobre Equipament i elements espais públics urbans. De la seva banda, Joan Gual Martí, responsable tècnic de Parcs i Jardins de l’ajuntament de Sabadell, ha explicat com passar del control de rendiment a l’optimització de recursos. Els ponents han explicat que la complexitat de l’espai urbà com a lloc d’ús, relació i gaudi del ciutadà planteja un seguit de consideracions sobre el manteniment i la conservació de tots els elements que el formen, i que cal dedicar a aquest àmbit una bona part de la gestió municipal. L’experiència de Sabadell planteja el repte de futur de gestionar superfícies més grans amb menor dotació econòmica, i que aconseguir-ho passa per transformar els espais públics existents i fer-los cada vegada més eficients en tots els aspectes, així com per un replantejament de base a l’hora de projectar els nous.

 

La jornada dedicada a equipament, mobiliari i persones ha finalitzat amb un debat-col·loqui en el qual han participat Teresa Garcerán, vocal d’AEPJP; Jordi Carbonell, president de l’Associació de Professionals dels Espais Verds de Catalunya (APEVC), i José Luis García Seijas, president de l’Associació Espanyola d’empreses de Jardineria (ASEJA).

 

MU2011-Parcs-jardins

 

Print Friendly, PDF & Email