Municipàlia es referma com el saló d’equipaments i serveis urbans de referència

El saló lleidatà guanya projecció internacional i incrementa un 20% la xifra d’expositors, procedents d’onze països diferents

La 14a edició de Municipàlia (Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals), fira que tindrà lloc al recinte de Fira de Lleida entre el 23 i el 26 d’octubre, es consolida com la gran manifestació firal de referència del sector a l’Estat espanyol. El saló, que se celebra cada dos anys, incrementa enguany un 10% la superfície neta d’exposició, arribant als 16.010 m², (1.477 m² més que a l’edició del 2005). En total hi haurà 320 expositors directes, un 20% més que en l’edició anterior.

Aquesta fira, catalogada com a Internacional pel Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), guanya en la present edició una important projecció a l’estranger amb la presència de 50 expositors (el 16% del total) de 10 països, concretament d’Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Àustria, Finlàndia, els Estats Units, Portugal i Anglaterra. Dels 270 expositors restants, 213 són de Catalunya, mentre que 57 provenen d’empreses i entitats de 15 comunitats autònomes espanyoles. A més, quan encara resta una setmana per a la inauguració, ja hi ha 4.500 visitants acreditats.

Per aquesta edició s’han organitzat 40 activitats paral·leles, de les quals 22 són jornades tècniques (un 77% més que a l’edició anterior), 11 presentacions d’empreses i 7 reunions i assemblees professionals. Les activitats més destacades, tant pel que fa als temes a analitzar com al nivell dels ponents que hi intervendran, són la jornada sobre “Valorització energètica de residus”, d’Ilnet; el congrés annual d’Ategrus sobre residus sòlids; la jornada “Nous ajuntaments, nous projectes TIC”, d’AOL i Localret, i les assemblees d’Afamour, Repacar i la reunió d’Eter.

El president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida i alcalde de la ciutat, Àngel Ros, ha incidit en que Municipàlia és el saló organitzat per Fira de Lleida que té més projecció estatal i internacional, i que té un impacte econòmic més important per al municipi de Lleida i la seva àrea d’influència. Ros ha dit que el salót és un referent en equipaments municipals, transports públics, tractament de residus, noves tecnologies i en tot allò que es fa des de les administracions locals.

L’alcalde ha afegit que algunes empreses no podran participar al saló per manca d’espai, fet que referma la voluntat dels patrons de portar a terme l’ampliació de Fira de Lleida, un pas important que es decidirà aquesta tardor amb l’aprovació del Pla Estratègic de la Institució firal.

El vicepresident primer del Patronat de la Fundació i president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, ha destacat que aquesta fira serà de gran interès pel món municipalista lleidatà i les seves administracions, tant provincial, com comarcal i local. En aquest sentit, ha anunciat que està previst dur a terme un dinar de presidents de diputacions de províncies properes a Lleida (de Barcelona, Girona, Tarragona, Osca, Terol, etc.) i ha fet esment de la visita oficial dels consellers i alcaldes de la comarca del Segrià i d’una delegació d’autoritats municipals, diplomàtiques, parlamentàries i regionals del Perú.

El vocal de la Fundació del Patronat de Fira de Lleida i delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo, ha qualificat Municpàlia com la millor fira en el seu àmbit de Catalunya i de l’Estat espanyol, i ha dit que aborda tres temàquites claus per al desenvolupament dels municipis com són les TIC, la sostenibilitat ambiental i la seguretat a la xarxa viària.

El president de la comissió delegada de la Fundació i de la Cambra de Comerç, Joan Simó, ha remarcat el caràcter internacional de Municipàlia i ha assegurat que és un gran aparador per a Lleida i que genera molts beneficis per a l’economia lleidatana, sobretot en els sectors de l’hoteleria, la restauració i el comerç. Com a exemple, ha afirmat que hores d’ara ja no queden places hoteleres a la ciutat.

El director general de Fira de Lleida, Xavier Roca, ha destacat que entre 25 i 30 empreses no podran exposar al saló per manca d’espai o de capacitat hotelera. El responsable de Fira de Lleida ha remarcat que el 16% dels expositors provenen de l’estranger i que Municipàlia tindrà una repercussió econòmica en el territori d’entre 39 i 42 milions d’euros. Roca ha manifestat que s’ha dut a terme un millor aprofitament dels espais, per la qual cosa s’instal·larà una nova carpa de 800 m2 amb capacitat per a 20 expositors al costat de l’entrada principal, s’habilitarà una zona de demostracions en el recinte exterior i una nova sala per a jornades tècniques al costat del Saló de Congressos.

Municipàlia serà inaugurada el dimarts dia 23 d’octubre, a les 11 h, per María Tena García, directora general de Cooperació Local del Ministeri d’Administracions Públiques, mentre que la cloenda, que es farà divendres 26 d’octubre, estarà presidida per Joan Puigcercós i Boixassa, conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Cal recordar que, en una estratègia 100% innovadora, Fira de Lleida incentiva la presència de visitants a Municipàlia bonificant els expositors per cada visitant que assisteixi al saló gràcies a una invitació lliurada per les empreses expositores. La Institució firal pagarà 1 € a l’expositor per cada professional que l’empresa porti al certamen. Aquesta és una de les principals novetats organitzatives d’aquesta 14a edició de Municipàlia.

El saló oferirà als visitants una mostra àmplia de novetats i solucions líders dels sectors del clavegueram, drenatge de sòls, xarxes d’aigües; automoció i transport; extinció i prevenció d’incendis; il·luminació de la via pública; tecnologies de la informació; instal·lacions esportives i de lleure; neteja municipal; medi ambient; mobiliari urbà; necròpolis; obres públiques; parcs i jardins; prestacions de serveis; revistes tècniques i publicacions; seguretat i vigilància; senyalització i seguretat de la xarxa viària; i tractament d’aigües, llots residuals, residus sòlids urbans i industrials.

Print Friendly, PDF & Email