Lleida, la demarcació amb un menor nombre de cremacions de Catalunya

Van utilitzar aquest servei un 13% dels usuaris de les funeràries

 

Lleida és la demarcació catalana que menys utilitza el servei crematori en les defuncions, segons ha explicat el president de l’Associació d’Entitats i Empreses Municipals de Serveis Funeraris i de Cementeri, José Antonio Muñoz, en el marc de Municipàlia-Innocàmping. L’any 2012 només van utilitzar aquest servei un 13% dels usuaris dels serveis funeraris, molt per darrera de Barcelona, un 39%; Girona, un 26% i Tarragona, un 25%, mentre que la mitja estatal és al voltant del 33%. Segons explica Muñoz, aquest percentatge tan baix a Lleida no es pot atribuir a temes culturals sinó a la manca d’oferta, ja que només hi ha en servei un crematori a la ciutat.

 

Segons Muñoz, davant la rellevància que cada cop més té aquest servei, l’associació es marca l’objectiu de donar tota la formació i l’assessorament possible per aconseguir que el procés de cremació sigui totalment ecològic, personalitzat i avançat tècnicament, i aconseguir que els cementiris adaptin espais per dipositar les cendres. Per això proposen l’elaboració d’una norma general, com ja existeix a Alemanya, que obligui a deixar les cendres als mateixos cementiris.

 

En línies general, l’objectiu prioritari de l’Associació d’Entitats i Empreses Municipals de Serveis Funeraris i de Cementeri és preservar i defensar el valor i l’ètica d’aquests serveis públics, garantint la major protecció i transparència.

 

Un altre dels temes que l’Associació ha plantejat al Govern ha estat la baixada dels tipus de l’IVA per als serveis funeraris, que des del 2012 ha passat del 8% al 21%. Aquest increment del 13% fa que les famílies paguin uns 300 euros més pels serveis funeraris i de cementiri. Actualment, segons José Antonio Muñoz, aquests serveis poden costar entre 2.500 i 4.000 euros a l’usuari.

MU2013-FCM

Una altra de les reivindicacions de l’associació és que es potenciïn els cementiris com a espais integrats a la ciutat, com a llocs de record, però també com a patrimoni cultual i artístic, amb la realització d’activitats de tots tipus (concerts, teatre, visites turístiques, etc.)

 

Cal recordar que l’Associació d’Entitats i Empreses Municipals de Serveis Funeraris i de Cementeri agrupa un total de 31 ciutats de tot l’Estat espanyol, nou d’elles de Catalunya, tot i que Lleida encara no hi està adscrita. L’Associació està present a la nova edició de Municipàlia-Innocàmping, que es desenvolupa a la ciutat de Lleida del 22 al 25 d’octubre.

Print Friendly, PDF & Email