Llegeix ja l’edició digital d’Equipament i Serveis Municipals 189

Ja pots consultar l’edició digital del nº 189 de la revista Equipament i Serveis Municipals. Aquest número, corresponent al tercer trimestre de l’any, repassa com sempre els temes de més actualitat del sector, amb la publicació de notícies, opinions d’experts, novetats, articles i reportatges sobre: ​​recollida de residus i neteja viària, smart cities, nous espais públics, parcs i jardins, equipament urbà, mobilitat sostenible, eficiència energètica i molts altres temes. La foto de portada d’aquest número està patrocinada per l’empresa Sanimobel, empresa espanyola ubicada a la comunitat de Madrid des de 1979, la principal activitat és dissenyar, fabricar i comercialitzar contenidors de residus urbans. A l’interior de la revista trobaràs un breu article sobre l’adjudicació de 5.000 unitats del contenidor “intel·ligent” model NEO per part de Garbiker per a la recollida d’envasos lleugers a 106 municipis de Bizkaia. El model Neo de Sanimobel respon als requisits recollits en el plec de condicions del contracte, el de ser una compra verda, ja que és un contenidor 100% metàl·lic i reciclable.

Sobre los contenidos publicados en este número, dentro del bloque de Medio Ambiente, destacamos el artículo sobre el primer municipio en España en implantar el pago por generación con contendores cerrado en la recogida de residuos. El municipio de Zamudio en Bizkaia es uno de los cuatro municipios europeos piloto del proyecto Waste4Think. La principal acción desarrollada en el municipio incluye la implantación de un Pago por Generación con cierre electrónico de los contenedores y la identificación de las personas usuarias, facilitando la aplicación de diferentes tasas en función del comportamiento de la población o las actividades económicas respecto a su recogida selectiva.

Un altre reportatge que cal destacar és el de ESMASA (Empresa de Serveis Municipals d’Alcorcón) sobre les novetats que s’han incorporat al servei de recollida de residus i neteja viària d’Alcorcón. La nova direcció de ESMASA, en la seva aposta per la millora del servei de neteja de la ciutat, ha incorporat el compromís ecològic com a principi fonamental de l’empresa durant aquest període. L’objectiu és que l’empresa municipal de neteja impulsi iniciatives i projectes ecològics per contribuir a la salvaguarda del nostre medi ambient.

També podràs llegir un article de FCC Mig Ambient sobre el nou contracte de recollida de residus, neteja viària i de platges que presta a Almuñécar, que ha estat adjudicat recentment per un període de 10 anys. Per atendre els més de 26.000 habitants de la ciutat, FCC incorporarà fins a 89 treballadors per dur a terme les diferents tasques de recollida i neteja viària. A través dels serveis de conservació i neteja de platges i neteja de flotants s’atendran prop de nou quilòmetres de platges i 22,17 quilòmetres lineals de litoral. Pròximament es va a modernitzar la flota amb vehicles d’última generació, molt més funcionals i eficients. A més s’han incorporat nous contenidors especials per als cascs històrics, així com un nou punt net municipal.

Passant al bloc de parcs i jardins, destaquem el reportatge d’ACCIONA sobre el servei de manteniment i conservació dels parcs i jardins municipals de Cadis, que es va adjudicar el 2018. S’utilitzen tècniques innovadores i sostenibles que minimitzen l’impacte ambiental de les seves activitats i incrementen l’eficiència de les mateixes. L’ús d’eines i vehicles elèctrics, la gestió informàtica del servei o la utilització d’alternatives ecològiques per al control de la vegetació i les plagues, són algunes de les millores implantades per ACCIONA.

D’altra banda, l’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics ens parla sobre els premis Green Flag, que ha acreditat 2.096 espais verds de 14 països i de 4 continents, i constitueix el sistema d’acreditació de qualitat en la gestió de parcs i jardins públics més popular del món. Green Flag no és un premi a l’excel·lència en el disseny ni en l’horticultura, és un reconeixement a una tasca rigorosa i global per part d’un equip humà compromès amb la qualitat dels seus parcs i jardins públics a llarg termini. Alguns parcs del nostre país compten ja amb aquesta acreditació, com són el Parc de l’Aigua de Saragossa que va ser el primer a 2017, el 2018 es va afegir al Campus Universitari de Navarra, mentre que el 2019 se sumen al Parc de Quevedo a Lleó i el parc Universitat d’Osca.

No podem deixar de passar sense esmentar el reportatge sobre el nou parc infantil El Submarí d’Alcobendas, una iniciativa moderna i inclusiva per a l’oci infantil. Es tracta d’un parc de jocs temàtic pioner en què han volgut que tots juguin. Es tracta del primer de la Comunitat de Madrid cent per cent inclusiu per a nens i nenes amb discapacitat de qualsevol tipus.

Dins del bloc de Smart Cities, comptem amb un article d’ICLEI sobre el paper de la tecnologia en les Ciutats Intel·ligents. Al llarg i ample d’Espanya, Europa i fins i tot de tot el món, els municipis s’estan unint al moviment de les “ciutats intel·ligents” per aprofitar els beneficis que comporten les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), les renovables i altres tecnologies avançades. Però si bé la tecnologia pot estar en el centre d’aquest moviment, el focus d’una Smart City sempre ha d’estar posat en el seu ciutadania, que és qui en primera instància ha de disposar d’aquestes solucions. La tecnologia intel·ligent és inservible si aquesta no té en compte les necessitats i preocupacions de les persones que es veuen directament afectades / beneficiades per ella.

Print Friendly, PDF & Email