L’asociación de funerarias y cementerios municipales demana rebaixar l’IVA i legislar la cremació

L’increment de l’IVA al 21% ha suposat un cost afegit de 400 euros per a cada defunció

 

El president de l’Asociación de Funerarias y Cementerios Municipales (AFCM), Jordi Valmaña, ha demanat la rebaixa de l’IVA en la gestió funerària, ja que des de l’any 2012, en que es pagava el 8%, s’ha incrementat tretze punts i ara l’IVA és del 21%. Això es tradueix en un increment d’uns 400 euros per a la família que precisa d’aquests serveis. Valmaña ha dit que en molts països de la Unió Europea aquest impost està exempt i en d’altres és molt inferior al de l’Estat espanyol.

 

El president de l’AFCM també ha reivindicat una legislació urgent pel que fa al tema de la cremació, un servei cada cop més demandat i que ja suposa més d’un 35% del total de les defuncions. “El problema que es planteja és que, en no haver-hi cap tipus de legislació, el 30% de les cendres es dipositen en els cementiris, però el 70% restant té una destinació descontrolada, i habitualment acaba al medi natural”, explica. “Es tracta d’un pràctica totalment contaminant que s’ha de regular urgentment com ja han fet en molt països com Alemanya, França, Suècia, Luxemburg, etc.”, afegeix.

 

Un altre dels reptes de l’Asociación de Funerarias y Cementerios Municipales és “gestionar i conservar el patrimoni funerari i obrir-lo a la ciutadania com a un important llegat arquitectònic, entenent els cementiris com a museus a l’aire lliure”, comenta Valmaña. En aquest sentit, ha explicat que en diverses ciutats s’organitzen visites guiades i espectacles per donar a conèixer la riquesa arquitectònica i patrimonial dels seus cementiris.

 

L’Asociación de Funerarias y Cementerios Municipales té com a principal objectiu preservar i defensar el valor i l’ètica d’aquest servei públic i garantir la major protecció a les famílies, per sobre dels interessos econòmics. Actualment 35 ciutats de tot l’Estat espanyol formen part d’aquesta associació.

 

 

Print Friendly, PDF & Email