La Generalitat qualifica Municipàlia com la fira dels ciutadans

El secretari d’Administracions Locals i relacions amb l’Aran subratlla el suport del Govern al municipis amb la recuperació del PUOSC

 

El secretari d’Administracions Locals i relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, ha inaugurat aquest tarda la 20a edició de Municipàlia i la 4a edició d’Innocamping qualificant el certamen com “la fira dels ciutadans i les ciutadanes”. Escobar ha explicat que els municipis són els termòmetres amb els quals els ciutadans valoren si les coses van bé i ho fan tenint en compte si el seu municipi funciona, evoluciona, si està ben gestionat o si els serveis milloren. El secretari d’Administracions Locals ha afirmat que els municipis no estan sols perquè tenen al seu voltant tot un sector industrial i de serveis amatent a les noves tendències, mercats, serveis i tecnologia que els ajuden en equipaments i serveis per als ciutadans i que aquest és l’escenari on se situa Municipàlia com a referència.

 

Miquel Àngel Escobar ha parlat de simbiosi entre el món local i el sector dels serveis i ha afegit que en aquesta col·laboració cal afegir-hi la Generalitat: “El Govern farà el mateix que el sector, és a dir, ajudar, proposar i solucionar problemes dels municipis”. Aquesta política s’articularà a partir de la recuperació del programa PUOSC d’inversions en equipaments i serveis als municipis, que es posarà en marxa l’any 2020, així com amb el pla “País Viu” per fer front a problemes de despoblament, envelliment i retrocés econòmic d’algunes comarques. Escobar ha manifestat que aquestes accions no només recuperen la inversió econòmica de la Generalitat al món local sinó que també en recupera el vincle. Finalment, ha reconegut l’esforç dels ajuntaments en els darrers anys per la davallada d’ingressos, les estretors en finançament o amb les limitacions imposades pel govern estatal amb la RSAL.

 

L’alcalde de Lleida i president de Fira de Lleida, Miquel Pueyo, ha remarcat l’espai d’exhibició de serveis per a les ciutats que suposa Municipàlia i especialment la seva internacionalització. Igualment, el Paer en Cap ha volgut fer especial esment en dos denominadors comuns del certamen com són la sostenibilitat i els sistemes intel·ligents aplicats a les ciutats. Pueyo també ha enumerat alguns reptes de futur del municipis, com la pobresa energètica, el canvi climàtic o posar en marxa una economia circular.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha situat Municipàlia com un espai d’intercanvi d’informacions i experiències del món local a la recerca de solucions. “És la fira dels pobles i és molt esperada per alcaldes i regidors”. Talarn ha recordat que els municipis són els primers en afrontar noves situacions i demandes en una societat canviant i que això requereix de nous serveis i l’adaptació de les polítiques locals. El president de la Diputació ha recordat els dos grans projectes que l’ens provincial té en marxa, com són el desplegament de la xarxa de fibra òptica per als 231 municipis lleidatans i els seus 195 polígons, inversió que executa en col·laboració amb la Generalitat, com també el programa “Ponent Actiu” per ajudar als municipis en projectes de protecció del patrimoni natural.

 

De la seva banda, el president de la Cambra de Comerç i vicepresident de Fira de Lleida, Jaume Saltó, ha elogiat la internacionalització de Municipàlia amb missions comercials, visites i expositors procedents de diversos països d’Europa, Llatinoamèrica, Amèrica del Nord o Àfrica, així com la fidelitat dels expositors, que amb un total de 320 participants han obligat a ampliar el recinte amb un nou pavelló prefabricat. Saltó ha esmentat la necessitat d’estabilitat política i econòmica davant els riscos de futur com la desacceleració econòmica, el Brèxit, la política aranzelària dels Estats Units o la situació política catalana i espanyola. Finalment, Jaume Saltó ha destacat el saló Innocamping com a referent d’un sector que només a les comarques de Lleida ha acollit enguany 400.000 turistes.

Print Friendly, PDF & Email