Identificació genètica de mostes canines per sancionar els infractors

Tretze municipis de Catalunya i Balears ja estan aplicant aquest sistema amb resultats molt satisfactoris

Les deposicions de gos tenen els dies comptats als espais públics. L’empresa Vetgenomics ha desenvolupat una eina que permet la identificació genètica de les mostres canines per tal de reduir la problemàtica de les deposicions a la via pública, com també la identificació de gossos robats i abandonats. Òscar Ramírez, responsable del projecte Can-ID, ha presentat avui a Municipàlia aquest sistema que ja han implementat 11 ajuntaments de Catalunya —un d’ells, la Seu d’Urgell— i dos de les Illes Balears, amb resultats molt satisfactoris.

 

Aquest servei requereix el cens de tots els gossos del municipi. Quan ja estan identificats genèticament mitjançant una analítica, a partir de les mostres de femta es pot començar a fer la comparativa amb els perfils de la base de dades, identificar l’animal i aplicar la sanció corresponent. Respecte a la fiabilitat de les proves, Òscar Ramírez explica que utilitzen 120 marcadors per assegurar-se que corresponen a l’animal correcte. El sistema Can-ID inclou informació addicional (mida, forma de crani, etc.) que permet elaborar un retrat robot del gos al que pertany la mostra.

 

Ramírez comenta que “cada vegada hi ha més sensibilització al respecte, ja que no només és un tema de molèstia per als altres, sinó que és un problema de sanitat pública, ja que els paràsits de les femtes poden causar ceguera i tumors als humans”. Afegeix que, el tema de les sancions, que en molts municipis arriben als 300 euros, és força dissuasiu i fa que hi hagi molta més cura en la recollida de les deposicions dels gossos.

 

Pel que fa al preu mig que suposa per a un ajuntament l’aplicació d’aquest sistema, és d’uns 24 euros per analítica de sang –necessària per elaborar el perfil genètic i el cens inicial– i d’uns 35 euros per analitzar la femta recollida.

 

Com a dades curioses, el responsable del projecte Can-ID ha explicat que al món calculen que hi ha més de 600 milions de gossos i que, per exemple, actualment a Barcelona hi ha censats més gossos –més de 150.000– que infants menors de 9 anys –menys de 140.000–.

 

Més informació: Òscar Ramírez 615 10 45 20

Print Friendly, PDF & Email