Iberoamèrica busca assessorament en el àmbit de la sostenibilitat a Municipàlia

Representants d’Argentina, Bolívia, Colòmbia, El Salvador, Equador, Mèxic, Paraguai, Perú, la República Dominicana, Veneçuela i Angola visiten Municipàlia 

 

Gestió de residus urbans, sanejament, conservació del medi ambient i energies renovables, és a dir desenvolupament sostenible, són els principals àmbits que han centrat l’interès dels representants de la Unió Iberoamericana de Municipalistes (UIM) durant la celebració de la II Missió Tècnica Internacional que es desenvolupa del 24 al 26 d’octubre al recinte de Fira de Lleida en el marc dels salons Municipàlia i Innocamping.

Sota el lema “Solucions Sostenibles per a la Gestió de les Nostres Ciutats”, la missió està composada per 33 alcaldes, regidors, presidents, assessors, gerents i directors públics de diversos municipis i institucions públiques d’Argentina, Bolívia, Colòmbia, El Salvador, Equador, Mèxic, Paraguai, Perú, la República Dominicana i Veneçuela, a més d’Angola, com també directius d’empreses d’aquests països.

Segons han assegurat avui l’alcalde d’Uxpanapa (Mèxic), Esteban Campechano, i el representant del Ministeri d’Habitatge, Construcció i Sanejament de Perú, César Augusto Ortiz, “a l’Amèrica Llatina els ajuntaments s’encarreguen del desenvolupament sostenible de les ciutats, però els falta capacitat tècnica per aplicar solucions sostenibles i per això Municipàlia és un bon aparador per conèixer de primera mà les experiències en gestions de ciutats dels ajuntaments espanyols i per tenir a l’abast les principals novetats en equipaments i serveis municipals”.

“La nostra presència a Municipàlia –continuen– ha servit per posar-nos en contacte amb nombrosos empresaris i autoritats per tal que ens facilitin assessorament tècnic i ens ajudin a implementar les darreres novetats del mercat a les nostres comunitats”.

El president de l’Associació de Municipalitats del Perú i alcalde del districte d’Ate, Óscar Benavides, ha explicat que l’objectiu de la missió “és compartir experiències entre diferents municipalitats i aprendre bones pràctiques”  i ha incidit en que, davant els pocs recursos disponibles, és molt necessària la col·laboració entre ciutadans, empreses i institucions en el desenvolupament sostenible de les ciutats. Quant als sectors d’interès, Benavides ha incidit en els relacionats amb el medi ambient i la gestió de residus.

De la seva banda Federico Buyolo, director general de Cooperació i Solidaritat de la Generalitat Valenciana, ha remarcat el paper bàsic que tenen els municipis en la recerca d’un desenvolupament sostenible global “a través d’una gestió que integri els àmbits social, econòmic i mediambiental”. Buyolo advoca per un canvi de paradigmes en el govern d’aquests municipis —que a més han d’afrontar els reptes del desenvolupament amb pocs recursos—, “deixant de repetir models caducs basats en el consumisme i buscant alternatives intel·ligents, inclusives i sostenibles”. “Es tracta d’aplicar soluciones globals a problemes locals, però també d’aplicar solucions locals a problemes globals”, ha reblat.

La presència dels representants iberoamericans al saló Municipalia és el resultat del conveni de col·laboració signat el proppassat 31 maig entre Fira de Lleida i la Unió Iberoamericana de Municipalistes (UIM) destinat a facilitar l’organització de la missió tècnica internacional.

La II Missió Tècnica Internacional: “Solucions Sostenibles per a la Gestió de les Nostres Ciutats” està destinada, d’una banda, a promoure la internacionalització del saló Municipàlia en l’àmbit d’Amèrica Llatina, i de l’altra, a facilitar que les autoritats participants es familiaritzin amb la gestió de l’administració pública de l’Estat espanyol i coneguin experiències concretes i innovadores desenvolupades per determinades ciutats. Igualment, la iniciativa pretén potenciar la col·laboració, el networking i els contactes comercials entre els àmbits públic i privat (autoritats, tècnics i empreses).

Pel que fa als àmbits de treball, la missió tècnica internacional ha centrat les sessions en les solucions sostenibles per a la gestió de les ciutats, amb temes com ara els residus urbans, la gestió de l’aigua, la mobilitat, la seguretat i les energies renovables i l’eficiència energètica.

 

 

Print Friendly, PDF & Email