Els països llatinoamericans busquen solucions sostenibles a Municipàlia

Fira de Lleida acull una missió tècnica internacional amb 21 tècnics i càrrecs locals de diferents països d’Amèrica Llatina

 

 

El coordinador de Projectes Regionals de la Unió Iberoamericana de Municipalistes, José Chira, assegura que “en els darrers anys la majoria dels estats llatinoamericans han descentralitzat la gestió municipalista i ara els ajuntaments s’encarreguen del desenvolupament sostenible de les ciutats”. D’altra banda, “la majoria d’entitats locals disposen de capacitat econòmica, però els falta capacitat tècnica per aplicar solucions sostenibles i per això Municipàlia és un bon aparador per conèixer de primera mà les experiències en gestions de ciutats dels ajuntaments espanyols i per tenir a l’abast les principals novetats en equipaments i serveis municipals”.

 

Pel que fa a la gestió de residus urbans, Chira ha remarcat que en els darrers a Llatinoamèrica s’ha avançat molt i s’estan aplicant polítiques amb una visió més ecològica. “Encara que hi ha països que ja posen en pràctica una gestió de residus similar a l’espanyola, d’altres tenen molt camí per recórrer, ja que els falta capacitat tècnica i la nostra presència a Municipàlia servirà per posar-nos en contacte amb empresaris i autoritats que ens ajudin a implementar les darreres novetats del mercat a les nostres comunitats”, apunta Chira.

 

La Unió Iberoamericana de Municipalistes, juntament amb Fira de Lleida, organitza en el marc de la 18a edició de Municipàlia (Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals), certamen que es desenvolupa del 13 al 16 d’octubre a Fira de Lleida, una missió tècnica internacional que se centra en les solucions sostenibles per a la gestió de les ciutats, amb temes com ara els residus urbans, la gestió de l’aigua, la mobilitat sostenible i les energies renovables i l’eficiència energètica.

 

Amb el títol de “Solucions sostenibles per a la gestió de les nostres ciutats”, 21 tècnics i càrrecs locals de països llatinoamericans visiten la fira per compartir experiències i aprendre de les propostes d’altres gestors públics i de la iniciativa privada espanyols sobre energia, mobilitat i medi ambient. Els participants provenen de diferents municipis de l’Argentina, Perú, la República Dominicana, Mèxic, Paraguai, Equador, Guatemala i Costa Rica.

 

Durant els tres dies de la missió tècnica (que finalitzarà la tarda del dijous 15 d’octubre) es duran a terme fòrums de debat per aconseguir una visió àmplia de la situació ambiental, identificar els reptes i les oportunitats, nous models de gestió, compartir experiències, conèixer casos d’èxit i trobar noves solucions TIC en energia i medi ambient. A més, també es presentaran nous models de finançament publico-privat i internacional.

 

En la jornada inaugural s’han desenvolupat les conferències “Polítiques i mesures per a l’impuls de la sostenibilitat a les ciutats”, “La gestió de residus en els municipis espanyols i d’Amèrica Llatina” i “Experiències de millora en la gestió de l’aigua”. A més, s’han dut a terme els tallers de solucions empresarials per a la gestió de residus i per a la gestió de l’aigua, el sanejament i higiene urbana.

 

La missió tècnica s’emmarca en el conveni de cooperació entre Fira de Lleida i la Unió Iberoamericana de Municipalistes per apropar als municipis de l’Amèrica Llatina diferents solucions per optimitzar la seva gestió municipal.

 

MU2015-UIM

Print Friendly, PDF & Email