Els micropobles demanen al parlament una major atenció als seus problemes

Els petits municipis posen en comú les seves experiències via Internet per intentar resoldre els problemes quotidians

L’Associació de Micropobles de Catalunya ha reclamat avui als diputats i diputades del Parlament de Catalunya el reconeixement de la seva especificitat en les lleis bàsiques locals que s’aprovin per trobar solucions als diferents problemes amb què s’enfronten aquests ajuntaments i que tenen a veure amb el finançament, les comunicacions, les telecomunicacions, el transport públic, el manteniment de camins i d’equipaments, els serveis que presten a les famílies, a les persones dependents o als joves, entre d’altres.

 

En el marc de la 16a edició de Municipàlia (Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals), s’ha presentat l’entitat creada fa uns 4 anys i que en l’actualitat agrupa 71 micropobles (9 de les comarques lleidatanes) de fins a 500 habitants dels 339 que existeien a Catalunya. D’aquest total, les Terres de Lleida compta amb 115 micropobles.

 

La presidenta de l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) i alcaldessa d’Ordís, Maria Crehuet, ha apuntat que l’entitat es va constituir per posar en comú les problemàtiques i les necessitats d’aquestes poblacions i per reivindicar amb una única veu les mancances d’uns nuclis amb pocs habitants, però moltes vegades amb una gran extensió. Crehuet ha explicat que, via Internet, els alcaldes i els tècnics municipals intenten resoldre els problemes basant-se en les pròpies experiències viscudes. La presidenta adjunta de l’AMC, Ann Gyles, ha reivindicat el paper dels micropobles com a “exemple de política de proximitat” i ha afegit que “som alcaldes les 24 hores al dia”.

 

Un dels problemes més importants que tenen els micropobles són els problemes per accedir a les subvencions públiques per la manca de personal qualificat per presentar les sol·licituds o per l’absència de grans projectes que necessitin d’una inversió quantiosa.

 

Vallbona de les Monges (Foto: Laurent Sansen).

Vallbona de les Monges (Foto: Laurent Sansen).

 

Print Friendly, PDF & Email