Els alcaldes llatinoamericans s’interessen per la gestió de residus urbans i l’eficiència energètica

Valoren molt positivament Municipàlia com aparador de la tecnologia capdavantera en equips urbans i com a fòrum d’intercanvi d’experiències

 

Julio Enrique Vega, director administratiu de la Municipalidad de San José de Costa Rica, ha assegurat que el seu país i d’altres de Llatinoamèrica estan molt interessats en aplicar les solucions innovadores en àmbits com l’eficiència energètica, la recollida de residus urbans, la millora dels parcs municipals o —entre altres— la gestió d’aigües residuals que ja s’apliquen a l’Estat espanyol mitjançant compres directes a firmes del sector o a través d’aliances estratègiques.

 

Vega ha estat un dels 21 tècnics i càrrecs locals de països llatinoamericans que han visitat el saló Municipàlia de Lleida en el marc de la missió internacional “Solucions sostenibles per a la gestió de les nostres ciutats” organitzada per la Unió Iberoamericana de Municipalistes. Els participants en aquesta missió, procedents de l’Argentina, Perú, la República Dominicana, Mèxic, Paraguai, Equador, Guatemala i Costa Rica, han mantingut contactes amb empreses i entitats de l’àmbit dels serveis i equipaments urbans i entitats de l’àmbit municipalistes per tal d’adquirir productes i serveis, i han compartit experiències amb altres gestors públics i privats espanyols sobre energia, mobilitat i medi ambient.

 

La gestió dels residus sòlids, així com la mobilitat urbana, els espais públics i l’eficiència energètica han estat els quatre eixos bàsics que han centrat l’interès de la coordinadora de projectes ambientals de la Municipalía de Córdoba (Argentina), Eugenia Viviana Álvarez, la qual ha valorat molt positivament el paper de Municipàlia com a fòrum de debat i intercanvi d’experiències municipalistes. Álvarez ha posat de manifest la dificultat de molts països llatinoamericans per accedir al mercat internacional d’equipaments i serveis urbans degut a la debilitat de les seves monedes, i ha apostat per la fórmula de “cercar partners internacionals per poder associar-se i intercanviar productes”.

L’alcalde del Govern Municipal de Soconusco (Mèxic), José Francisco Baruch, ha incidit en l’urgent necessitat que té el seu país de gestionar els residus sòlids, ja que actualment treballen amb un sistema d’abocadors a l’aire lliure que està esdevenint insostenible.

 

Jorge Mario Godínez, gerent tècnic de la Municipalidad de San Pedro Sacatepequez (Guatemala), s’ha mostrat interessat en els àmbits de l’aigua i el sanejament, especialment en els temes de detecció de fuites i mesurament, així com en el tractament dels residus sòlids i líquids. Godínez ja ha mantingut contactes amb empreses del sector de la gestió d’aigües que exposen al saló lleidatà per tal de buscar vies per optimitzar aquest recurs bàsic i assolir un major estalvi, ja que San Pedro i la majoria de municipis de Guatemala disposen de xarxes de distribució molt antigues i obsoletes.

 

La deficiència energètica, la gestió dels residus, la millora de les xarxes d’aigua i la construcció de proteccions contra les inundacions, juntament amb la xarxa viària, són els temes que més preocupen a Aldo José Bogado, director de l’Oficina Regional del Ministerio de Industria y Comercio de Paraguay. Bogado ha mantingut contactes amb empreses presents a Municipàlia de cara a col·laborar en projectes com la construcció d’una terminal d’autobusos. Segons el responsable ministerial, “l’avantatge i alhora el handicap d’un país com Paraguai és que tot està per fer, i això també implica que podem aprendre molt dels errors i dels encerts d’un país com Espanya per tal de fer les coses bé”.

 

Finalment, Félix Víctor Esteban, alcalde de la Municipalidad de Sayán, creu que la visita de la delegació institucional a Municipàlia “pot contribuir a canviar el xip que tenim molts sud-americans i començar a aplicar solucions sostenibles als nostres municipis. Esteban es mostra partidari “d’establir aliances estratègiques, com ara convenis, per incorporar la tecnologia capdavantera que hem trobat aquí a base d’assistència i assessories tècniques i altres vies de col·laboració”.

 

Durant els tres dies de la missió tècnica (que finalitza avui dijous) s’han portat a terme diversos fòrums de debat per aconseguir una visió àmplia de la situació ambiental, identificar els reptes i les oportunitats, nous models de gestió, compartir experiències, conèixer casos d’èxit i trobar noves solucions TIC en energia i medi ambient. A més, també s’han presentat nous models de finançament publico-privat i internacional.

 

La missió tècnica s’emmarca en el conveni de cooperació entre Fira de Lleida i la Unió Iberoamericana de Municipalistes per apropar als municipis de l’Amèrica Llatina diferents solucions per optimitzar la seva gestió municipal.

 

MU2015-UIM

 

 

Print Friendly, PDF & Email