El municipalisme català reclama una llei de finançament local justa

Els ens municipals, partidaris de cooperar per garantir l’oferiment dels serveis públics bàsics a la ciutadania

Els ens locals han reclamat avui en el marc de la inauguració de la 16a edició de Municipàlia (Saló Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals), certamen que es desenvolupa del 18 al 21 d’octubre a la ciutat de Lleida, una Llei de Finançament Local justa que s’adapti a la realitat per tal que es puguin continuar oferint als ciutadans els serveis públics bàsics amb la màxima qualitat possible. A més, han apostat per coordinar projectes comuns per evitar duplicar serveis i aconseguir un estalvi de despeses.

 

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha reconegut que “els governs municipals estem quadrant els comptes amb l’objectiu de treballar per oferir els serveis públics bàsics i mantenir la seva qualitat”. Esteve ha dit que “cal governar en positiu, fer pinya, compartir idees i projectes i treballar amb professionalitat i tenacitat per sortir de la crisi”. Ha insistit en la demanda d’un “finançament local just que s’avingui a la realitat per mantenir l’important paper que els ajuntaments tenen en el desenvolupament de la societat”. Salvador Esteve ha manifestat que “uns quants mesos després de la celebració de les eleccions generals, les administracions hem de revisar, de manera serena, el nostre paper a la societat i adequar les nostres funcions a allò que el ciutadà espera”.

 

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació La Fira de Lleida, Àngel Ros, ha manifestat que “els ajuntaments necessiten una Llei de Finançament Local per continuar amb el nostre paper de contribuir a mantenir l’estat de benestar”. Ros ha estat contundent en afirmar que, “malgrat la crisi i la disminució dels ingressos, els ajuntaments tenim com a prioritat l’atenció social, encara que per això hem de recórrer a l’endeutament”.

 

Àngel Ros ha remarcat que “és bàsica la cooperació entre tots els ens locals amb la mancomunitat de serveis i si cal, hem de reduir administracions i no crear-ne nous nivells”. Ros ha afegit que “els ajuntaments hem de tenir la capacitat de promoure l’economia i crear ocupació a l’entorn geogràfic on treballem, ja sigui amb l’impuls de vivers d’empreses, parcs tecnològics o ens turístics”. Ros ha recordat que l’edició d’enguany de Municipàlia se centra en l’aplicació de les noves tecnologies als equipaments i als serveis municipals per tal de permetre la reducció de costos i aconseguir l’eficiència energètica. Així, les jornades que es desenvolupen són al voltant de les energies renovables, la gestió ambiental, les TIC, la reducció de residus, l’eficiència en l’enllumenat, etc.

 

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i president de la Comissió Delegada del Patronat, Joan H. Simó, ha dit que Municipàlia compleix amb els objectius que persegueix l’entitat cameral com són ser una eina de tranferència tecnològica i de coneixement, a més d’una trobada obligatòria d’empreses líders en els sectors dels equipaments i els serveis municipals. Simó ha destacat la missió comercial inversa que la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida organitza en el marc del saló amb compradors del Brasil del sector d’equipaments i serveis municipals.

 

El president de la Diputació de Lleida i vicepresident del Patronat, Joan Reñé, ha denunciat que “el 30% de les despeses que han d’afrontar les administracions locals corresponen a serveis impropis a les seves competències”. Reñé ha insistit en “l’establiment de fórmules de cooperació entre els ens locals per evitar que hi hagi consistoris de diferents velocitats i amb l’objectiu d’aconseguir una major eficiència i garantir que s’ofereixin als ciutadans els serveis més bàsics amb la mínima despesa possible”.

 

El delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha dit que cal ser curosos en no carregar a les administracions els efectes de la crisi econòmica actual. Farré ha afegit que “les administracions locals i supramunicipals hem de donar exemple de cohesió i fortalesa i lluitar juntament amb els ciutadans per aconseguir sortir de la crisi”. També ha demanat una Llei de Finançament Local, que s’estableixin les responsabilitats que cada administració ha d’assumir segons les seves competències i ha reclamat un replantejament del Pla Únic d’Obres i Serveis.

 

Print Friendly, PDF & Email