Un passeig interactiu per la història de la banca espanyola en el saló Lleidantic

L’Arxiu Històric de BBVA exposarà tres monedes i un bitllet en relleu i un despatx de direcció d’un banquer del segle XIX

 

La triple manifestació firal formada per Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc oferirà del 23 al 25 de novembre al Pavelló 3 de Fira de Lleida una mostra d’objectes de l’Arxiu Històric de BBVA, que recull un centenar de peces (inclosos aparells, monedes i bitllets, marxandatge, etc.) relacionades amb aquest banc i amb la resta d’entitats bancàries –fins a 150– que es van fusionar o van ser absorbides pel banc basc.

Els responsables de l’Arxiu Històric de BBVA pretenen que els visitants –sobretot els que tenen alguna deficiència visual– interactuïn amb l’exposició i puguin tocar monedes i un bitllet en relleu, reproduïts en gran format amb tecnologia pionera que duplica en relleu aquest mitjà de pagament i permet que les persones cegues el puguin tocar i saber com és. Es tracta d’unes reproduccions a gran escala de tres monedes catalanes de la col·lecció numismàtica de BBVA d’entre 40 i 60 centímetres. Hi haurà un denari-dracma encunyat a Iltirta (Lleida) en els segles III-II a.C. Una altra és un triente visigot de Recaredo encunyat a Tarraco (Tarragona) des de l’any 586 al 601 d.C. I finalment, un croat encunyat en temps d’Enric IV a Barcelona al segle XV.

A més, s’exposarà la reproducció d’un bitllet de 100 rals de billó, emès l’any 1873 pel Banc de Bilbao, que destaca per la seva riquesa cromàtica. L’Arxiu Històric BBVA és pioner a Espanya en la tècnica (Didú) aplicada a la numismàtica en les seves col·leccions, que consisteix en la impressió en relleu per reproduir en gran format imatges que es puguin tocar.

D’altra banda, es podrà veure un despatx de direcció de finals del XIX-primers del XX, que és molt interessant atès que hi ha la taula del banquer, un armari on es guardaven tots els expedients, els estris que guarneixen el moble i fins i tot, l’uniforme i la gorra.

A la mostra també es trobarà, entre d’altres, una arca de cabals del segle XIX, un rellotge de fitxar de primers del XX, un bagul del segle XIX, diferents monedes i bitllets d’època, un termòmetre del segle XIX i màquines d’escriure i calculadores del segle XX.

L’Arxiu Històric de BBVA es va fundar l’any 1980 al Palau de Sant Nicolau, a Bilbao, amb l’objectiu de preservar la memòria de la banca i posar-la al servei de la societat. Entre la documentació hi ha nombrosos objectes de diferents èpoques: bitllets, màquines d’escriure, ordinadors, targetes de crèdit, segells, cartilles, documentació sobre projectes a finançar, caixes fortes, llibres d’actes i comptabilitat, etc. Cal recordar que el Banc de Bilbao es va fundar el 1857.

La 25a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 12a edició de Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 8a Trobada del Disc tindran lloc del 23 al 25 de novembre al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb un horari que va de les 10.30 a les 14.00 h i de les 16.00 a les 20.30 h.