Roba de dormir i de llenceria de finals del segle XIX a Lleidantic

Fira de Lleida acull aquest cap de setmana una mostra de 38 peces de la col·lecció de la lleidatana Victòria Antó

 

El públic que visiti la 22a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 9a edició de Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 5a Trobada del Disc, salons paral·lels que tindran lloc del 20 al 22 de novembre en el Pavelló 3 de Fira de Lleida, podrà gaudir d’una mostra de la col·lecció d’aixovar antic femení, infantil i de la llar de Victòria Antó, amb peces de roba de dormir, de cambra i roba interior.

 

La mostra està formada per indumentària de finals del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX. Entre el conjunt de 38 peces exposades hi ha camises de dormir, davantals, gorres de dormir, enagües, culotes, estovalles, capes de bateig, xambretes, vestits de nadó, jocs de llit infantils, coixineres, mocadors, tovalloles, etc. Tots les peces destaquen per ser de color blanc.

 

La lleidatana Victòria Antó col·lecciona des de fa més de 30 anys roba interior femenina i de la llar. Disposa de gairebé 500 peces catalogades —adquirides fonamentalment en mercadets de carrer— que són autèntiques obres d’art. Totes les peces estan treballades amb cura i mestratge i tenen un valor especial pels petits detalls que atrauen l’atenció de qui les veu, com ara les inicials brodades, les puntes o els traus. A més, la mostra és un homenatge a les cosidores que elaboraven el seu aixovar, però també cosien per a altres dones, normalment de la burgesia.