Motos pioneres a Lleidantic

El taller Restaura la Moto exhibirà singulars motos clàssiques, com els primers models de 3 marques mítiques: una Montesa “Yaya” B46, una Ossa 125 Fuelles i una Guzzi 65

Els amants de les motos clàssiques estan d’enhorabona. Els visitants de la pròxima edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida) podran admirar tres motos històriques, ja que són els primers models de tres marques mítiques: una Montesa “Yaya” B46, una Ossa 125 Fuelles i una Guzzi 65. Aquests vehicles seran exhibits a l’estand del taller lleidatà Restaura la Moto, regentat per Rafel Roig i que és l’únic de Catalunya centrat en la rehabilitació de motos clàssiques.

La Montesa B46 “Yaya” de 125 cc., fabricada l’any 1946, és el primer model d’aquesta firma espanyola (de fet, una derivació de l’A-45, que estrictament era un velomotor). Era una moto ràpida que va guanyar dos campionats d’Espanya. Se’n va fabricar unes 1.800 unitats i actualment en queden molt poques. L’Ossa 125 Fuelles, el primer model fabricat per aquest marca, és una moto elegant i robusta de la qual se’n van fabricar 1.700 unitats entre 1951 i 1953. Quant a la Guzzi 65, “la italiana”, de 1948, comercialitzada per Moto Guzzi Hispania, és una moto petita i econòmica que va ser molt popular i de la qual se’n van fer unes 100.000 unitats.

Igualment hi haurà una Sanglas 400 SO, utilitzada per la Guàrdia Urbana, modificada amb la incorporació d’una encesa electrònica. Es tracta, segons Roig, de “la primera a Catalunya que incorpora aquesta millora en fase de proves”. A més, els visitants podran admirar una BMW R90/S de 1971 (probablement el primer model d’sport-turisme de la història), una Montesa Impala Sport 250, una Ducati 175 TS i una Vespa 125 PK, totalment restaurades.

També es mostrarà una Montesa Cota 25 de la primera sèrie de 1971 i una altra Sanglas 400 SO de la policia, aquesta sense rehabilitar, que el públic podrà comparar amb la restaurada.

En el decurs de la fira Restaura la Moto sortejarà un lot de Nadal entre tots aquells visitants que contestin una pregunta relativa a una moto exposada per restaurar.

Un taller singular

Situat en el número 10 del carrer Alfarràs de la ciutat de Lleida, Restaura la Moto és l’únic taller de Catalunya exclusivament especialitzat en rehabilitar motos clàssiques. El seu propietari, Rafael Roig, és un arquitecte tècnic que, segons explica, “en un moment donat vaig decidir dedicar-me al que m’agradava, la restauració i manteniment de motos clàssiques, i ara fa just un any vaig obrir un taller centrat en aquesta tasca”. Un local original, plantejat com a taller-museu, en el que els clients “han de trobar-se com a casa, amb tots els detalls cuidats, fins i tot hi ha un sofà i barra de bar…”.

Restaura la Moto dóna un servei complet ja que, a més de la rehabilitació del vehicle pròpiament dita, el client s’enduu un vídeo del procés de restauració i un certificat on s’especifica quines peces són originals, quines són restaurades i quines són noves. “Potser per la meva formació d’arquitecte tècnic, aplico a la meva feina criteris de restauració arqueològica, on cal diferenciar molt clarament quines parts són originals i quines han estat afegides”, assevera Roig.

La 26a edició de Lleidantic, la 13a edició de Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 9a Trobada del Disc tindran lloc del 22 al 24 de novembre al Pavelló 3 de Fira de Lleida. Els tres salons presentaran una àmplia oferta relacionada amb els sectors de la ceràmica, cristall, escultura, estris antics, joieria, llibres i arts gràfiques, pisa i porcellana anglesa, parament de cuina, mobles (asiàtic, continental, del segle XX, anglès, rústic, etc.), numismàtica, orfebreria i argenteria, pintura, roba, ivori, vehicles clàssics i antics, discos, clubs i associacions i taller de restauració de cotxes. L’horari anirà de 10.30 a 14 h i 16 a 20.30 h.

Més informació: Rafael Roig — tel. 655 46 62 69