Més de 24.000 peces al saló Lleidantic

La inauguració oficial del certamen tindrà lloc avui divendres, a les 18 h, al Pavelló 3 sota la presidència de Joan Simó, president de la Comissió Delegada de la Fundació Fira de Lleida i de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida

 

La triple manifestació firal formada per Lleidantic, LleidaRetro i la Trobada del Disc ofereix del 23 al 25 de novembre al Pavelló 3 de Fira de Lleida més de 24.000 peces (discos i CD’s inclosos), amb valors que van d’1 € d’un bitllet de la república espanyola o dels 2 € d’un còmic de col·lecció als 4.000 € d’un rellotge d’or massís de butxaca.

Entre les peces més singulars o curioses figuren, entre moltes altres, un escriptori “Davenport” de fusta massissa de caoba de l’època Victoriana (segle XIX); una bola del món del 1940; una estàtua de bronze d’estil neoclàssic, que pesa 50 kg, que representa un nen agafant un ànec; bitllets dels anys 1920 de fins a un milió de marcs utilitzats en plena crisi en l’Alemanya posterior a la Primera Guerra Mundial; un casc de bomber francès cromat del 1933, anomenat “Frank”; sobres Montaplex de la sèrie “Oeste”; un porró català de cristall fumat i policromat de la firma Royo; un gramòfon del 1940; una col·lecció de florets d’esgrima del 1950. També trobem a l’exposició una col·lecció de cartells nacionalistes catalans dels anys 70.

En l’apartat de mobles tenim un conjunt neoclàssic de cadires i taula de saló fetes de caoba daurada i diferents mobles anglesos d’estil victorià, que tenen molt valor artístic i per la seva antiguitat. Destaquen una taula d’estil victorià del 1830, amb maneta i rodes, de caoba massís; un moble-vitrina de caoba del 1920; un bureau de caoba massís del 1920, o un chest-on-chest. També es troba un bagul alfonsí de més de 100 anys o dos baguls catalans del segle XVIII i un banc català de ferro forjat català artesà del segle XIX.

En l’àmbit de joieria, i en concret quant als rellotges, podem destacar una col·lecció de 15 unitats de butxaca d’or massís que van del 1850 al 1950, un anell llançadora de plata amb diamant rosa del final del segle XIX; també cal destacar una col·lecció de porcellana anglesa de l’època victoriana.

Quant a la numismàtica, hom pot veure monedes de plata de l’època d’Alfons XIII, José Napoleón o Isabel II; duros de plata i bitllets emesos a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola i d’altres de l’època de la República espanyola. En l’apartat religiós, tenim 4 icones tradicionals gregues de plata.

A més de l’exposició de vehicles clàssics, els amants del motor trobaran una bona oferta de llibres temàtics i sobretot de brodats, adhesius i altres complements relacionats amb una vuitantena de marques d’automòbil i de moto. Destaquen especialment les plaques esmaltades per a dipòsit de moto.

La 25a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 12a edició de LleidaRetro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 8a Trobada del Disc tenen lloc del 23 al 25 de novembre al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb un horari que va de les 10.30 a les 14.00 h i de les 16.00 a les 20.30 h.