Lleidantic ofereix enguany més de 17.000 peces d’entre 1 i 30.000 €

Juntament amb Lleida Retro i la Trobada del Disc, té lloc a la Fira de Lleida amb dues mostres singulars dedicades al pintor Josep Viola i a vehicles de la II Guerra Mundial 

 

Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), Lleida Retro (Fira de Vehicles Clàssics) i la Trobada del Disc presenten enguany una oferta de més de 17.000 objectes —entre antiguitats, vehicles clàssics i material musical— amb un preu que va d’1 €, corresponent a un bitllet de la II República espanyola, als 30.000 € d’un quadre d’un pintor català. Pel que fa a la peça més antiga, destaca un ullal de mamut d’uns 13.000 anys decorat als anys seixanta amb personatges populars xinesos.

 

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Àngel Ros, ha destacat en el decurs de la inauguració de l’esdeveniment firal “la importància de tirar endavant fires com aquesta en una època de dificultats econòmiques” i, en relació als continguts de Lleidantic, ha remarcat “l’exposició extraordinària dedicada al pintor Josep Viola, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort, organitzada en col·laboració amb la Galeria Sícoris”. Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc tenen lloc al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb una superfície neta d’exposició de 1.982 m² i un total 43 expositors procedents de Catalunya, l’Aragó, Madrid i França.

 

Oferta àmplia, variada i exòtica

Pel que fa a l’oferta, en el capítol de mobiliari trobem una singular cadireta de pastor amb calaix, feta de pi, procedent del Baix Aragó i que data de l’època del Renaixement (segle XVI); taules victorianes angleses de maneta de caoba o roure (la maneta serveix per allargar-les: la més gran pot passar d’1,4 a 3 metres); un Wellington (calaixera) anglès de caoba molt rar, de finals del segle XIX, i un sofà de cuir anglès tipus chester de 3 places fabricat fa mig segle.

 

Dins el món de les arts plàstiques trobem peces interessants com un singular bust modernista francès d’alabastre; una figureta de calamina d’un soldat francès de la I Guerra Mundial feta l’any 1914; una col·lecció de dibuixos de Ricard Opisso i gravats de Miró i Tàpies, a més d’obres dels lleidatans Francesc Marsà, de Tàrrega, i de Josep Vallribera, de Juneda. També es pot trobar un joc de té de porcellana xinesa de closca d’ou de l’any 1920.

 

En el capítol de les joies i rellotges destaquen unes arracades catalanes d’or i maragdes de finals del segle XVIII que sobresurten per la inusual llargada (15,5 cm); una polsera de petició de platí, or blanc i brillants; unes arracades d’estil isabelí de platí del segle XIX; unes arracades de brillants, or i plata Art Déco de 1920; un reliquiari de 1850 fet amb seda, cera i filigranes de plata, i un rellotge clàssic suís de la marca Piaget d’or i brillants dels anys 40. En l’apartat de roba, es pot trobar un mantó de Manila de seda fet a mà del segle XIX, barrets d’època dels anys vint als cinquanta i turbants o orelleres i xals dels anys vint.

 

En l’àmbit de les llibres, destaca un mapa de Catalunya del s. XVIII i el llibre Constitucions sinodals de Lleida, editat el 1618. Quant a la maquinària, el visitant trobarà ràdios dels anys quaranta i màquines de cosir del 1800. Quant a la numismàtica, destaquen una unça espanyola de l’època de Carles IV (1797-1811) valorada en 1.200 €, diverses monedes romanes i una col·lecció de bitllets de la II República. Tampoc no hi falten les armes com una col·lecció de navalles de fa uns 200 anys, en què destaca una navalla de plata de la Guàrdia Civil, amb la figura de la Mare de Déu del Pilar, valorada en 4.000 euros; diversos cascos islàmics perses de principis del segle XVII, per un valor de 4.500 euros, i d’altres de la Guàrdia Imperial de Napoleó.

 

Pel que fa a les peces curioses o exòtiques, destaquem figuretes de marfil policromat xineses de mitjans del segle XVIII; objectes africans com màscares i amulets del Camerun i el Zaire, recolzacaps de fusta d’Etiòpia per dormir i monetals de ferro (grans peces allargades que es feien servir com a monedes) del Camerun, el Txad i Nigèria. També s’hi pot trobar una col·lecció de gerres de cervesa —una del 1749—; una bàscula de farmàcia de bronze en forma del déu Esculapi de principis del segle XX; una pilota de futbol de cuir lligat de 1910 i diversos muntatges fets amb peces de diferents èpoques, com una taula elaborada amb vidre i amb unes potes modernistes.

 

Homenatge a Josep Viola

Una de les principals novetats d’enguany és l’homenatge que Lleidantic retrà al pintor Josep Viola Gamón (conegut artísticament com Manuel Viola), un dels grans creadors lleidatans “oblidats” dins el panorama de les avantguardes lleidatanes del segle XX. Nascut a Saragossa però integrat vitalment i artísticament a Lleida, on va fer les primeres passes artístiques (en contacte amb creadors com Leandre Cristòfol o García Lamolla) i a Barcelona, Manuel Viola va treballar i exposar a Lleida, Barcelona, París, Madrid i Saragossa, entre altres. L’homenatge consistirà en una mostra de la seva obra pictòrica (9 quadres en total).

 

Pintors lleidatans i catalans

Lleidantic albergarà també una atractiva mostra de dibuix i pintura amb atenció especials als artistes lleidatans (Jaume Morera, Baldomer Gili Roig, Xavier Gosé, Antoni Samarra, Joan Serra, Antònia Ferreras o Ignasi Iglesias) i catalans (Alexandre de Riquer, Josep Amat, Dionís Baixeras, Grau Sala, Joaquim Mir o Francesc Gimeno). Aquesta selecció abasta obra artística des de finals del s. XIX fins els nostres dies amb representants dels moviments modernista, noucentista i de les escoles de paisatgisme català. També s’hi troben dibuixos originals editats a les publicacions il·lustrades de l’època fets Ricard Opisso, Joan Llaverías, Marí Benejam, Sabatés, Coll o Urda); així hi ha dibuixos apareguts a l’Esquella de la Torratxa o a La Campana de Gràcia i també alguns de la família Ulises, en Melitón Pérez o els Grans Invents del TBO.

 

Camions de la Segona Guerra Mundial

També per primera vegada, Lleida Retro acull una exposició de 7 camions i vehicles blindats de la II Guerra Mundial pertanyents a la 45a Divisió nord-americana, que va combatre a Europa durant aquell conflicte. L’exposició estarà formada per un vehicle amfibi DuckW, popularment pronunciat “duck” (ànec en anglès) pels soldats, pel seu atípic casc marí en forma de bec d’ànec; el WC 57 Command Car, un tot terreny de comandament i reconeixement fabricat per Dodge i utilitzat pels EE.UU. i els seus aliats; un robust camió-remolc de 6 tones Ward LaFrance; el vehicle de reconeixement i comandament per operar sobre la neu Studebaker M29c Weasel; un vehicle blindat de comandament i vigilància M3 Scout Car; una ambulància de campanya Dodge WC 54; i el popular tot terreny Jeep Willis, tota una icona en l’imaginari i la filmografia de la II Guerra Mundial.

 

La 2a Trobada del Disc ofereix als visitants unes 10.000 peces, entre discos de vinils, CDs i altres objectes relacionats amb el món de la música (llibres temàtics, pòsters, DVDs i altres rareses).

 

Cal recordar que en aquesta edició Lleida Retro acollirà una trentena de vehicles clàssics (cotxes, motos i fins i tot algun camió petit) que destaquen per la seva elegància o originalitat. Es tracta de diferents models de Buick, Chevrolet, Buick, Ford i Overland americans; o models europeus de les marques BMW, Citroën, Jaguar i Austin.

 

Els salons organitzats per Fira de Lleida obren de 10.30 a 14 h i de 16 a 20.30 h. L’entrada té un preu de 3 euros.