Lleidantic obre amb més de 20.000 peces d’1 a 7.000 euros

Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc ofereixen aquest cap de setmana mobles, objectes i discos de tots els estils i preus

La 26a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 13a edició de Lleida Retro (Fira de Vehicles Clàssics) i la 9a Trobada del Disc exhibeixen unes 20.100 peces, entre mobles, objectes de tot tipus, material musical i vehicles clàssics. Les peces més cares són una polsera d’or i diamants de 7.000 € i una taula victoriana de maneta valorada en 6.000 €, i entre les més barates podem citar una acreditació per a una cursa de cotxes, diversos vinils i un full d’afaitar dels anys 50, valorats en 1 €. Els tres salons obren les portes de divendres a diumenge al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb 27 expositors de les províncies de Barcelona, Lleida, Osca i La Rioja, Navarra i València.

La manifestació firal ha estat inaugurada per Paco Cerdà, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, qui ha destacat que “la presència d’expositors de tots aquests punts geogràfics, alguns dels quals fidels al saló des de fa 25 anys, demostra la consolidació del certamen, que a més exhibeix una oferta molt àmplia –antiguitats, vehicles clàssics, música i art– que permet atreure visitants amb un denominador comú, l’amor per la història i la cultura, però alhora amb interessos molt variats”.

Parlant de peces destacades, en l’àmbit dels mobles tenim una taula victoriana anglesa de maneta de mitjans del segle XIX feta de roure massís, que fa quasi 4 metres de llargada i és apta per 16-18 persones; una curiosa tauleta de joc –probablement catalana– de principis del XIX, en la que es pot jugar a dames, als escacs i al blackjack; sengles mobles bargueños (un de noguer i de marqueteria del XVII i de boix i noguer del XIX); una consola isabelina espanyola de noguera amb decoracions de talla acalada de la meitat del XIX; una tauleta-trípode rodona francesa d’estil Imperi, de faig i marqueteria, lacada en negre i amb decoració de bronze, de principis del XIX, una còmoda de caoba i palma de caoba, d’estil Ferran VII, de principis del XIX; un armari alfonsí (d’entre el 1870 i el 1900) confeccionat amb fusta de xiprer; una taula vintage de roure massís aragonesa dels anys 50, etc.

Entre les obres d’art destacades tenim, entre altres, una pintura cuzqueña colonial espanyola del XVIII que representa una Verge amb un cert estil naïf.

En el capítol d’objectes rústics hi ha un biberó francès per a vedells dels anys 20, una finestra de pi i noguera de la Sierra de Cameros (La Rioja); una mesura de vi catalana de 1860 de coure, i una enclusa de ferro espanyola del segle XVII.

Pel que fa als objectes militars, hom pot contemplar un curiós dipòsit de combustible nord-americà amb sistema antiexplosió (també anomenat explostop), llanternes de la U.S. Army utilitzades a la guerra de Vietnam amb colors d’identificació i un bagul militar de Logronyo dels any 20.

Quan a papereria i publicacions, destaquen unes accions del Banco de Lérida de 1881 i un llibre de Reducciones de las actuales Pesas y Medidas leridanas a las de Sistema Métrico Decimal y Vice-versa de 1868, entre d’altres.

En el capítol d’objectes decoratius es pot veure un joc amb rellotge francès d’estil Imperi de calamina i dos canelobres; un rar tulipier francès de mitjans del XIX fet amb cristall de Murano per a flors i fruita. En joies, destaca una polsera d’or i brillants catalana dels any 20, la peça més cara del saló.

En l’àmbit d’objectes curiosos, podem citar un pot de llet dessecada Pelargón de Nestle dels anys 40-50 (que va alimentar una gran quantitat d’infants de l’anomenada “generació del Pelargón”); un tourné broche francès per rostir pollastres dels anys 20, i una mandolina italiana de cedre, noguer, carei i nacre de l’últim quart del segle XIX.

Cal recordar també que el Club de Vehicles Històrics de Lleida reuneix 84 vehicles (cotxes, motos i camions), entre els quals models molt antics i una gran col·lecció de Citroën amb motiu del centenari d’aquesta marca.

Els sectors representats a Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc són els de la ceràmica, cristall i escultura, estris antics, joieria, llibres i arts gràfiques, pisa i porcellana anglesa, parament de cuina, mobles, numismàtica, orfebreria i argenteria, pintura, roba, marfil, discos, vehicles clàssics i antics, clubs i associacions, restauració de motos i restauració de mobles, entre altres.

L’horari va de 10.30 a 14.00 h i de 16.00 a 20.30 h.