Lleidantic, més de 20.000 trossos d’història

El certamen acull demà a les 10.30 una trobada del Club Vespa de Lleida amb motiu del 75è aniversari del scooter

Amb d’objectes que van dels 5.800 € d’unes litografies de Tàpies o d’una taula anglesa victoriana a 1 € d’un cotxet de llauna, una polsera de senderisme o un single de vinil

Amb un ventall d’objectes que van dels 5.800 euros d’unes litografies de Tàpies o d’una taula anglesa victoriana a 1 euro d’un cotxet de llauna, una polsera de senderisme amb brúixola incorporada o als 50 cèntims d’un single de vinil, la triple manifestació firal formada per Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc ha obert avui les portes posant a l’abast dels visitants més de 5.000 peces de tot tipus, a les quals cal afegir els 15.000 discos i cd’s de l’apartat musical.

Entre els objectes curiosos que s’hi poden trobar destaquen una petita urna funerària infantil de calamina i bronze del segle XVII (pertanyent a una família noble), un cavall de paper maixé que pertanyia a un estudi fotogràfic (per a fer fotos a infants); un gramòfon francès dels anys 40; rellotges de butxaca antics (com un semicatalí de corda anglès de plata daurada), un copó religiós català de plata del segle XIX o un focus amb transformador suís de 1900.

En l’apartat de decoració, destaquem un cap de cavall de porcellana estil lladró dels anys 50 o dues làmpades en forma de figures mitològiques femenines de calamina procedents d’un palau de Reus. Pel que fa a les joies, destaquem un conjunt de collar, anell i arracades d’aiguamarina natural i brillants fet a Barcelona els anys 70 i una col·lecció d’anells romans i bizantins.

Quan a les eines, el visitant pot trobar un empeltador agrícola manual de ferro francès de principis del segle XIX, un molinet de cafè català de ferro de fa 100 anys, una original olla de cuina de bronze de principis del segle XIX elaborada a Girona o una clau de ferro italiana del segle XV.

En l’apartat de mobles, podem citar una taula anglesa victoriana de maneta de 4 metres de llarg de 1830, feta de roure; una taula de joc francesa de finals del XIX de fusta de cirerer, una taula de marqueteria catalana de principis del segle XX o una armari català del 1900 de fusta de melis.

En el capítol esportiu, tenim una col·lecció de 20 pals de golf anglesos de principis del segle XIX. Quan a l’art, s’hi pot trobar un paquet d’escultura, obra gràfica, dibuixos i poemes de Jaume Plensa; litografies d’Antoni Tàpies o escultures de l’artista emergent Jordi Díez.

Al saló també s’hi exposa un uniforme de la Patrulla Acrobàtica Italiana (“Frecce Tricolori”), maquetes de vehicles clàssics, peces de recanvi per a vehicles clàssics i tota mena d’objectes antics i curiosos.

Més de 70 vehicles clàssics
Miquel Pueyo, alcalde de Lleida, qui ha inaugurat aquest migdia els salons Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc, ha afirmat que l’èxit d’aquesta iniciativa rau en bona part en les sinèrgies creades per aquesta triple manifestació firal i ha destacat que el certamen “consolida el procés de recuperació de les activitats firals a Lleida” després de l’aturada provocada per la pandèmia. Pueyo ha afegit que aquests saló és recomanable tant per als visitants que volen comprar alguna antiguitat com per aquells que simplement volen admirar peces antigues de qualsevol tipus.

Mostra de creadors d’Arts de Ponent
L’associació Cultural Arts de Ponent exhibeix una mostra d’obres d’una dotzena de creadors lleidatans o residents a Lleida elaborades amb les tècniques més diverses (gravats, olis, acrílics, collages, aquarel·la, gouache, dibuix). Es tracta de 30 obres, d’estil figuratiu (pintura naturalista), paisatgística, abstracta i il·lustració. Els artistes representats són Rafa Borlansa, Lourdes Montalà, Marc Calvo, Francesca Vidal, Trinitat Solé, Victòria Cerezuela, Pilar Guim, Marga Escolà, Josep Pascual, Monné, Joan Masgoraret, Carroll i Nikt+Keny.   

Demà diumenge, gran trobada de vespes clàssiques
Quan a les activitats, el matí del diumenge tindrà lloc a partir de les 10.30 una trobada organitzada pel Club Vespa de Lleida, davant del Pavelló 3 de Fira de Lleida, amb motiu del 75è aniversari de la sortida al mercat del mític scooter.

L’oferta de certamen inclou ceràmica, cristall i escultura; estris antics; joieria; llibres i arts gràfiques; pisa i porcellana anglesa; mainatge de cuina; mobles; numismàtica; orfebreria i argenteria; pintura; roba; marfil; discos; vehicles clàssics i antics i peces de recanvi; clubs i associacions, i restauració de motos.

La 27a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 14a edició de Lleida Retro (Fira de Vehicles Clàssics) i la 10a Trobada del Disc tenen lloc aquest cap de setmana amb 27 expositors i una superfície bruta d’exposició de 3.500 m2. L’horari de l’esdeveniment firal va de 10.30 a 14.00 h i de 16.00 a 20.30 h.