Lleidantic exposa més de 10.000 peces que van dels 35.000 als 2 euros

El saló té lloc del 19 al 21 de novembre a la Fira de Lleida de forma paral·lela a Lleida Retro i aplega 45 expositors catalans i aragonesos. La 17a edició de Lleidantic (Saló d’antiquaris i brocanters de Lleida), ceramen que té lloc del 19 al 21 de novembre al pavelló 3 de Fira de Lleida, ofereix una mostra de més 10.000 peces que van dels 35.000 als 2 €. El saló se celebra paral·lelament a la 4a edició de Lleida Retro (Fira de vehicles clàssics), i esdevé d’aquesta manera una doble manifestació firal que aplega 45 expositors d’arreu de Catalunya i de l’Aragó en una superfície neta d’exposició de 1.982 m2. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat en el decurs de la inauguració de la fira “el doble interès, artístic i econòmic”, de l’oferta exposada a Lleidantic, i ha afegit que salons com aquest potencien el col·leccionisme de qualitat i afavoreixen alhora la inversió en art. Ros també ha recordat la presència d’obra d’artistes lleidatans, com els pintors Jaume Morera i Xavier Gossé.

Oferta molt variada
Entre l’àmplia oferta del saló, destaquen peces com un Crist de plata de llei de Dalí de 5,7 quilos de pes; relleus treballats per artistes xinesos sobre ullals de mamuts prehistòrics; peces decoratives de ceràmica fetes en biscuit d’estil art nouveau de principis del s. XX; una talla de fusta policromada de la Verge de Fàtima del 1870; dues figures de fusta de Sant Sebastià i de Sant Jaume de 1880; una nina autòmata de 1850; un molinet de cafè de campanya militar de la I Guerra Mundial de fabricació espanyola o un rellotge de taula de 1850 fabricat a l’empresa Rafael Cantones de Tàrrega.

Són remarcables igualment un bastó de passeig fet de banús (ébano) i ivori que és també una flauta travessera, de principis del XX, així com un bastó de fustra tropical amb un extrem de cap de gos que és també llevataps; un joc de 4 peses de pedra del segle XVIII, un joc d’oculista complet del s. XIX amb 200 vidres o una pistola trampa del segle XIX, que s’instal·lava als camins, bàsicament per foragitar els lladres.

Cal remarcar també un conjunt d’eines relacionades amb el vi i la verema de principis del s. XX. Així, els visitants poden veure una bàscula per pesar vi fabricada a França per la família catalana Noguera, així com premses, bombes de trascolar o trafegar o decoració típica d’un celler.

Les joies tenen el seu protagonisme a Lleidantic, com és el cas de diferents rellotges com ara un Rolex submariner d’acer, un Rolex Daytona d’or, valorat en 10.000 euros, un Rolex d’or amb cadena d’escorça, un rellotge de soneria de 1650, valorat en 5.000 euros, o un Rolex Omega de platí. També s’exposen arracades catalanes, que medeixen 15,5 cm, amb maragdes naturals, per un valor de 6.000 euros. En aquest apartat també es poden adquirir peces econòmiques, com ara agulles de pit de 1940 i rosaris de 1950 per només 10 euros.

Quant a l’apartat de mobiliari, cal esmentar caixes i calaixeres catalanes dels s. XVII i XVIII, còmodes franceses del XVIII, mobles rústics i rellotges de paret de més de 200 anys, arques barroques, un canterano d’estil Ferran VII (del 1800), un confessionari del s. XVIII amb decoració d’ocells, una taula massissa de caoba d’estil victorià amb maneta (del 1800), un escriptori victorià, una capsa-escriptori de 1874, sillons d’estil Lluís XVI, i cadires modernistes amb rodes (del 1890).

Finalment, cal destacar un orgue de maneta de fusta de palissandre (del 1900) i un altre orgue per a nens del 1920; un moble trinxant suïs rústic de roure del s. XVIII, un moble-cosidor de fusta de sicòmor del decorador Gaspar Homar de principis del s. XX,; una pintura del gran pintor aragonès Francisco Pradilla, i una rara cuina francesa de finals del s. XIX de ferro i rajola.

A més, el visitant trobarà roba antiga diversa (llençols, camises, vestits de nens, enagües, etc.) del 1880 fins al 1940, com també bosses de mà i sabates elaborades amb pell de serp i de cocodril.