Lleidantic acull per primer cop una exposició d’escultors catalans del segle XX

El saló oferirà treballs de Clarà, Monjo i Hugué, entre d’altres, i també obres de coneguts pintors del país

 

La 16a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), certamen que tindrà lloc del 27 al 29 de novembre al pavelló 3 de Fira de Lleida, acollirà una mostra de l’obra dels millors pintors i —per primer cop en la història del saló— dels millors escultors catalans del segle XX, amb especial atenció als artistes lleidatans. Algunes de les obres d’art que enguany es podran veure a Lleidantic són exemples clars de dos moviments artístics que van brollar a la Catalunya del segle XX: el modernisme i el noucentisme. Aquesta exposició correrà a càrrec del col·leccionista i especialista en art Miquel Sauret, de la Sala d’Art i Antiguitats Sicoris.

 

Escultura noucentista

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany serà la presència dels grans noms de l’escultura catalana del segle X. En concret, es presenta una mostra de l’època noucentista, per contrastar amb les obres modernistes que s’exhibeixen de pintura. El noucentisme propugnava un retorn als models clàssics, a la serenor, a la contenció i l’absència de decoració supèrflua per oposició al desbordament modernista, i va tenir com a gran ideòleg el també català Eugeni d’Ors. Així, a Lleidantic podrem veure les escultures “Serenitat” de Josep Clarà, que representa la mediterraneïtat; “Primavera” d’Enric Monjo, símbol de la formalitat, i “Manola i Rosa” de Manolo Hugué, paladí de l’avantguardisme.

 

Pintura modernista

Les obres pictòriques exhibides —algunes dels grans mestres lleidatans de l’època— s’enquadra en bona part dins de l’estil modernista i destaquen per les línies corbes, l’asimetria, l’ús de figures femenines amb cabelleres i vestits onejants, els motius vegetals, la sensualitat i l’exotisme.

 

Entre les obres exposades cal destacar olis sobre tela de Ramon Casas i Joan Brull i pastel sobre paper de Ricard Canals i Arcadi Mas i Fontdevila, tots quatre figures senyeres del moviment modernista, el més important a Catalunya des del gòtic medieval i que coincideix amb el ressorgiment del país tant en l’àmbit econòmic com cultural i identitari. També hi haurà obres de finals del segle XX com un oli d’en Josep Amat o diversa obra gràfica d’en Salvador Dalí, Ràfols Casamada, Subirats, etc.

 

Enguany, a la mostra hi tenen un paper força important els artistes de les terres lleidatanes. Així, es podrà veure una extraordinària aquarel·la de Xavier Gosé amb tot el regust de la belle époque, un paisatge (oli sobre tela) de Tomàs Boix, una composició floral de la lleidatana Antònia Farreras o dibuixos i olis de Baldomer Gili i Roig i Jaume Morera.