Lleidantic, 7.000 peces d’entre 1 i 40.000 euros

La 13a edició de Lleidantic, saló que té lloc entre el 24 i el 26 de novembre al pavelló 3 de Fira de Lleida, presenta enguany una oferta de 7.000 peces que van dels 40.000 euros d’una obra del pintor català Santiago Rusiñol a l’euro que costa un platet antic. Deixant de banda les arts plàstiques, entre les peces més cares de la fira destaca una polsera de brillants de 15 quirats, d’origen català, valorada en 33.000 euros, o una agulla de platí i brillants de 10 quirats, de doble clic, desmuntable, dels anys 20 i d’origen aragonès, que té un preu de 30.000 euros.

 

Continuant dins de l’apartat de joies, destaquen unes arracades d’or de llei, anomenades “aragonitas” o de caramel, d’estil art-déco i que tenen 18 centímetres de llarg. Procedeixen de Fraga, del 1750, i són les típiques que lluien amb els vestits folclòrics de la zona. Estan valorades en 6.000 euros.

 

També com a curiositat, destaca una caixa de cabdals procedent d’un ajuntament centreoeuropeu, de principis del segle XVIII, feta totalment de ferro, amb un sistema de seguretat de doble pany amagat i acollada al terra. El visitant trobarà també una licorera francesa d’ivori i eben (“ébano”) d’estil Napoleó III, fabricada cap a l’any 1860, així com pals de golf anglesos, metàlics i de fusta, de finals del segle XIX.

 

En el capítol bèlic trobem dagues d’oficial dels tres exèrcits alemanys de la II Guerra Mundial (terra, mar i aire), una creu de ferro alemanya de primera classe firmada per Adolf Hitler, una medalla també alemanya de la campanya russa firmada pel general Von Wietersheim i una medalla de la Divisió Blava.

 

Podem trobar també una original caixa de música suïssa d’estil Napoleó (any 1810) de 8 cilindres intercanviables (amb un total de 32 melodies diferents) feta d’arrel de boix I valorada en 6.000 euros; un orgue de maneta (“organillo”) del 1900 de fusta de pi I amb la pintura original, que incorpora 10 discos de música catalana, i una altra caixa de música de fusta de finals del segle XIX, feta amb cilindres de paper, per 1.800 euros.

 

Entre els objectes revaloritzats pel pas del temps, i mai millor dit, podem citar un rellotge saboneta de butxaca suís de plata de llei, de triple tapa i datat l’any 1890. Està considerat un dels rellotges antics de butxaca més grans de l’Estat espanyol i té un preu de 2.400 euros.

 

En el capítol de rellotges trobem un model de porcellana de doble cos d’estil Imperi i amb figures romàntiques fabricat a França cap a l’any 1800; un rellotge isabelí de pi pintat a mà; un rellotge de ratera austriac de principis del segle XIX pintat al foc, i un rellotge espanyol de fusta de polisandro de l’any 1840 amb inscrustacions d’os.

 

En l’apartat de mobles, citem una calaixera colonial de fusta d’erable (tropical), procedent d’una sagristia de Cuba, amb potes en forma d’urpa de lleó, per 7.900 euros; una taula de caoba anglesa extensible del 1880 amb rodes; i una calaixera de la zona dels higlands escocesos de 1830 de caoba i palma de caoba amb un calaix especial per a barrets.

 

El visitant trobarà també la firma de Francesc Macià en una carta que va escriure el 1904 quan estava com a militar a Lleida, així com una punta veneciana feta a mà i que es ven a 3.000 euros el metre, etc.

 

Entre les peces més antigues, cal citar, a més de nombroses monedes ibèriques, una talla de fusta de la Verge de la Poma procedent de França, del segle XVII; peces eròtiques japoneses d’ivori de la prehistòria; una caixa alemanya de roure macís de 1757; un mapa de l’Estat espanyol de 1620, i una galleda de pou de coure del segle XVI, entre altres.

 

Cal recordar també que el Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida incorpora enguany per primera vegada un espai de 300 m2 reservat a la venda al públic de cotxes i motos clàssiques, amb més d’una cinquantena de models antics. Els visitants podran gaudir també d’una mostra de 32 cartells de la Guerra Civil, tots originals de l’època, cedits per la Llibreria Central de Tremp, que també posarà a la venda llibres antics, postals i obra gràfica.

 

Trobada de vehicles clàssics

Demà diumenge, dia 26 de les 13 a les 14 h, hi haurà també una trobada de vehicles clàssics (models fabricats entre el 1920 al 1975) organitzada pel Club de Vehicles Històrics de Lleida en què els participants seran obsequiats amb un vermout i tindran l’entrada gratuïta al recinte firal.

 

A més dels vehicles clàssics, Lleidantic ofereix una àmplia oferta relacionada amb les obres d’art dels segle XVII i anteriors, armes, ceràmica, cristall, escultura, estris antics, joieria, llibres i arts gràfiques, pisa i porcellana anglesa, menatge de cuina, numismàtica, orfebreria i plateria, pintura i mobles, entre d’altres.

 

El preu de l’entrada al saló és de 3 euros (els menors de 10 anys no paguen). El recinte estarà obert de les 11 del matí a les 9 del vespre i disposarà de servei de megafonia, bar/cafeteria, restaurant, atenció sanitària i servei de pagament de compres amb tarjeta de crèdit.

 

El saló està coorganitzat per Fira de Lleida i Big Grup i compta amb la col·laboració del Club de Vehicles Històrics de Lleida, el Club Clàssics del Motor i Passion Cars.