Lleidantic, 15.700 peces per viatjar al passat

Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc ofereixen objectes des d’1 € d’un bitllet de la República als 6.000 € d’un rellotge de luxe

 

Mobles, joies, porcellana, vidre, ceràmica, estris antics, rellotges, cromos, escultures, quadres, numismàtica, bitllets, moneda antiga, vehicles clàssics i material discogràfic. Fins a 15.700 peces pot trobar el visitant a Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc, manifestació firal que té lloc des d’avui divendres a diumenge al Pavelló 3 de Fira de Lleida. El material exposat té una gamma de preus molt àmplia que van d’1 € d’alguns bitllets de la República espanyola als 6.000 € dels rellotges d’or d’ocasió de segona mà de les marques Rolex, per a home, o Patek Philippe, per a dona.

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, Àngel Ros, ha estat l’encarregar d’inaugurar aquesta tarda la triple manifestació firal conformada per Lleidantic, Lleida Retro i la Trobada del Disc. Ros ha destacat que aquesta manifestació firal suposa una aportació destacada al món de l’art i del col·leccionisme, i demostra la sensibilitat que existeix a Lleida envers el món de les antiguitats. De la seva banda, Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha incidit en la varietat de preus de l’oferta exposada i ha afegit que la previsió és rebre uns 7.000 visitants.

Entre les peces més singulars o curioses figuren, entre moltes altres, una acordió professional de baquelita dels anys 30 fabricat a la localitat italiana de Vercelli i que està en perfecte estat d’ús; dos armadures decoratives (de bronze i de ferro) del segle XVIII del castell català de Talamanca; un canelobre de ferro dels anys 20 de ferro forjat i porcellana; dos sifons fabricats a França de mitjans del segle XIX; una bàscula de cartes de primers del segle XX; una col·lecció d’abrics de pèl de xinxilla; documentació (carnets d’esportistes, d’identitat, de treball), fotos i agulles de l’època del III Reich; insígnies, cartes i medalles del període de la Guerra Civil espanyola; mantons de Manila de seda fets a mà del 1936, i un carameler de 20 peces de vidre de pastisseria dels anys 60.

En l’apartat de mobles tenim un conjunt neoclàssic de cadires i taula de saló fetes de caoba daurada i diferents mobles anglesos d’estil victorià, que tenen molt valor artístic i per la seva antiguitat. Destaquen una taula d’estil victorià del 1830, amb maneta i rodes, de caoba massís; un moble-vitrina de caoba del 1920, o un bureau de caoba massís del 1920.

En l’àmbit de joieria, i en concret quant als rellotges, podem destacar peces d’or d’ocasió de segona mà de les marques Rolex (home) i Patek Philippe (dona) i suïssos Omega d’or blanc i brillants i amb esfera de lapislazuli. De taula, destaquen un Napoleó III de tres campanes del 1870 i un Calamina francès del 1850 fet amb marbre italià. També cal destacar una col·lecció d’arracades baturras del 1770 al 1850, porcellana anglesa de l’època victoriana i porcellana xinesa i alemanya molt fina dels anys 1930.

Pel que fa a les belles arts, destaquen quadres de mestres del paisatgisme català de primers del XX, amb obres de Joaquim Vayreda, Francesc Gimeno i Joaquim Marsillachs. També es pot gaudir de gravats i dibuixos, entre d’altres de Lucas Velázquez, deixeble de Goya. Són interessants també els quadres de la pintora catalana Montserrat Gudiol, a més de la col·lecció de 36 pintures presentada per Arts de Ponent, i una escultura de bronze de dos isards de primers del segle XX. Els preus de les obres oscil·len entre els 30 i els 2.000 euros.

Quant als objectes eclesiàstics, excel·leixen una col·lecció de calzes de plata, ivori i pedreria dels segles XVIII a XX, procedents de Girona, i una urna d’almoines catalana de doble cara de fusta de principis del segle XVIII. Hom també pot trobar una escultura de fusta policromada dels segles XVII-XVIII, que representa un Apòstol.

La 24a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), l’11a edició de Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 7a Trobada del Disc compten amb la presència d’expositors d’una vintena de sectors diferents. Els salons, organitzats per Fira de Lleida, obren de 10.30 a 14 h i de 16 a 20.30 h.