L’“exèrcit aliat” desembarca a Lleida Retro

El saló, que tindrà lloc del 23 al 25 de novembre juntament amb Lleidantic i la Trobada del Disc, exhibirà per primer cop a Lleida camions i vehicles blindats americans de la II Guerra Mundial

 

Van formar part del paisatge bèl·lic als desembarcament aliats de Sicília, Salerno, Anzio, el sud de França… Camions i vehicles blindats pertanyents a la 45a Divisió nordamericana que varen protagonitzar alguns dels episodis més sagnants de la II Guerra Mundial i que ara, setanta anys després, podran ser contemplats —per primer cop a Lleida— pels visitants de Lleida Retro, saló que tindrà lloc del 23 al 25 de novembre a la Fira de Lleida juntament amb Lleidantic i la Trobada del Disc.

 

L’exposició estarà formada concretament per 7 models utilitzats per les tropes del 157 regiment d’infanteria de la 45a Divisió nord-americana a la campanya d’Europa (a Itàlia i França, bàsicament): un vehicle amfibi DuckW (popularment pronunciat “duck” —ànec en anglès— pels soldats, pel seu atípic casc marí en forma de bec d’ànec); el WC 57 Comand Car, un tot terreny de comandament i reconeixement fabricat per Dodge i utilitzat pels EE.UU. i els seus aliats, bàsicament a Europa; un robust camió-remolc de 6 tones Ward LaFrance; el curiós vehicle de reconeixement i comandament per operar sobre la neu Studebaker M29c Weasel; un vehicle blindat de comandament i vigilància M3 Scout Car; una ambulància de campanya Dodge WC 54; i —no podia faltar— el popular tot terreny Jeep Willis, tota una icona en l’imaginari i la filmografia de la II Guerra Mundial.

 

Creada després de la I Guerra Mundial amb joves dels estats d’Oklahoma, Colorado, Arizona i Nou Mèxic, la 45a Divisió dels EE.UU. va ser cridada al Servei Federal l’any 1940 com a resultat de l’empitjorament de la situació mundial. El 10 de juliol de 1943 va entrar en combat a Sicília, en una acció dirigida pel general George S. Patton, participant en el primer dels quatre desembarcaments en la que va actuar (Sicília, Salerno, Anzio i sud de França). En total, va lluitar 511 dies en escenaris bèl·lics d’Itàlia, França i Alemanya. La Divisió va assolir un gran prestigi i respecte entre els aliats i àdhuc entre les tropes enemigues pel seu valor i habilitats en el combat. El mateix Patton va dir: “Aquesta Divisió és una de les millors, sinó la millor, en la història bèl·lica dels EE.UU” .

 

Recuperats de la ferralla

Una curiositat és que totes les unitats exposades van ser adquirides com a ferralla i han estat sotmesos a un acurat procés de restauració, muntatge i pintat, a més d’equipar-los amb tota mena de complements (cordes, mantes, cascos, pales, antenes, etc.) fins assolir una sorprenent fidelitat històrica. A més, funcionen a la perfecció.

 

L’exhibició d’aquest curiós parc mòbil de la II GM es completarà amb una col·lecció miniatures de vehicles relacionats amb la temàtica i amb unes pantalles en les que es podran veure fotos que il·lustren la restauració dels camions.

 

L’elegància dels vehicles clàssics

A Lleida Retro s’hi podrà veure també, com en edicions anteriors, una trentena d’atractius vehicles clàssics (cotxes, motos i fins i tot algun camió petit) que destaquen per la seva elegància o originalitat. Es tracta de diferents models de Buick, Chevrolet, Ford i Overland americans; o models europeus de les marques BMW, Citroën (com el mític Citroën 11), Jaguar i Austin.

 

La 19a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 6a edició de Lleida Retro (Fira de Vehicles Clàssics) i la 2a Trobada del Disc tindran lloc del 23 al 25 de novembre al Pavelló 3 de Fira de Lleida. Els salons organitzats per Fira de Lleida obriran de 10.30 a 14 h i de 16 a 20.30 h. L’entrada té un preu de 3 euros.