La trobada de Citroën aplega a Lleida una cinquantena de models històrics

La mostra de cotxes, camions i motos organitzada en el marc de salons Lleidantic i Lleida Retro inclou vehicles mai exhibits a Lleida 

 

La trobada de vehicles Citroën històrics organitzada per l’Associació Club de Vehicles Històrics de Lleida i Garatge Sport en el marc dels salons Lleidantic i Lleida Retro ha aplegat avui dissabte una cinquantena de vehicles de tot Catalunya i Andorra. La iniciativa ha reunit models únics com un Citroën 2CV Sahara que té com a principals característiques la incorporació de dos motors i tracció 4×4 (era un dels cotxes utilitzats tradicionalment per la Guardia Civil); diversos Citroën Traction Avant, que es van començar a comercialitzar el maig de 1934 —va ser un dels primers vehicles de tracció davantera produït en sèrie—, esdevenint un dels vehicles emblemàtics a França durant la Segona Guerra Mundial; i un Citroën Mehari, un descapotable de baix cost, amb carrosseria de plàstic, produït entre els anys 1968 i 1988.

 

El cotxe més singular de la trobada ha estat el Citroën 2CV Sahara, presentat oficialment al Saló de l’Automòbil de París de 1958, després de comprovar l’empresa l’efectivitat de l’invent i decidir produir-lo en sèrie. Donat que Citroën no tenia en aquell moment un motor petit i lleuger amb suficient potència per moure un 4×4, va decidir implantar un segon motor al maleter com a solució idònia. Els dipòsits de benzina (un de 15 litres per a cada motor) es van situar sota els seients davanters; en total es van produir 799 unitats fins al 1967.

 

La concentració s’ha fet a l’esplanada situada davant del Pavelló 3 de Fira de Lleida i tot seguit els vells models han pujat a la Seu Vella, on s’han unit amb altres vehicles desplaçats directament al turó i s’han disposat en forma de xebró (la b baixa invertida que caracteritza la marca Citroën). Els conductors han esmorzat dins de la sala de la Canonja i ha fet una visita guiada al monument. La trobada ha finalitzat amb una nova concentració davant del Pavelló 3 i la visita a la fira.

 

Cal recordar que l’àrea d’exposició de Lleidantic i Lleidaretro aplega una seixantena de vehicles històrics i antics entre automòbils —inclosa la col·lecció de 30 Citroën—, camions i motos Vespa i d’altres marques. Destaquen cotxes com un Fiat 501 de 1919, un Mercedes Ponton 220 S de 1965 o un Peugeot 190 cabriolet —cap d’ells exhibits anteriorment a Lleida—, així com un Jaguar cabriolet o un Cadillac Deville de 1066. Destaca també un camió Ford de l’any 1928, un dels primers amb bolquet del país.

 

Quant a la col·lecció de Citroën, podem destacar un Citroën Buggy de 1964 (també novetat al saló), un Citroën SM cabriolet esportiu de 1970 i un Citroën DS 21 de 1951 (els dos utilitzats a França com a cotxes presidencials) o un Citroën Dyane 6 amb el primer model de xassís que es va projectar.

 

La 21a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 8a edició de Lleida Retro (Exposició de Vehicles Antics i Clàssics) i la 4a Trobada del Disc tenen lloc del 21 al 23 de novembre al Pavelló 3 de Fira de Lleida.