Lleida, capital del municipalisme amb la celebració de Municipàlia-Innocamping

Fira de Lleida es converteix en l’aparador de les principals innovacions en serveis i equipaments municipals i en el fòrum de debat dels representants locals

 

El director general de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono, ha estat l’encarregat d’inaugurar la 19a edició de Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i la 3a edició d’Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure), amb un discurs centrat en “el binomi que existeix en la utilització de l’espai públic com a lloc de residència, de gestió i de disseny urbanístic, d’una banda, i l’ús turístic que en fan els visitants, de l’altra, que s’ha de traduir en una millora dels equipaments i els serveis que han de rebre els ciutadans”. Pel que fa a Innocamping, Octavi Bono ha destacat l’enorme potencial del sector del càmping a Catalunya, que amb 350 establiments representa el 29% del total de places de l’Estat espanyol (n’hi ha 270.000) i genera el 20% de les pernoctacions.

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació Fira de Lleida, Àngel Ros, ha apuntat que “Municipàlia ha tingut la capacitat de mantenir-se com l’única fira de l’Estat dedicada genèricament als serveis i als equipaments municipals i és també un gran fòrum de debat sobre el present i el futur de la gestió dels pobles i les ciutats”. El saló suposa una ajuda important “al deure inexcusable que tenim els ajuntaments de fer avançar els municipis per ser més intel·ligents, digitals i sostenibles”. Ros ha recordat que Municipàlia-Innocamping apleguen 334 expositors directes (un 6% més que l’edició passada), amb un programa paral·lel que inclou 35 activitats professionals de gran qualitat, i que tenen un impacte econòmic directe a la ciutat d’uns 8 milions d’euros.

El paer en cap ha destacat el reforç de la internacionalització de l’edició d’enguany amb una alta participació d’empreses expositores i de visitants procedents de quatre continents i la celebració de la II Missió Inversa Internacional: Solucions sostenibles per a la gestió de les nostres ciutats, organitzada per la Unión Iberoamericana de Municipalistas i Fira de Lleida, i el networking amb responsables de projectes i concursos municipals del Marroc, Tunísia i de Romania, organitzat per Amec Urbis i Fira de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida i vice-president primer de la Fundació Fira de Lleida, Joan Reñé, ha dit que “Municipàlia és el punt de trobada dels responsables municipals (alcaldes, tècnics, funcionaris, etc.) i de les empreses del sector per compartir experiències i per conèixer les darreres novetats que ajudin a millorar l’eficiència dels serveis de qualitat que els ajuntaments ofereixen als seus ciutadans”. Reñé ha reivindicat “un finançament just davant la manca de recursos econòmics que pateixen els ens locals per complir amb la seva tasca d’oferir serveis de qualitat i d’un nivell d’excel·lència”; no obstant això, ha recordat que “els municipis són les úniques administracions que poden presentar els comptes econòmics sanejats”. Joan Reñé també ha fet referència al Pla de Reforç Municipal de la Diputació de Lleida que posa en circulació 20 milions d’euros extra per tal que tots els ajuntaments puguin executar noves inversions locals. Si a aquest diners se sumen els fons Feder, els ens locals lleidatans disposen de 50 milions d’euros per executar diferents projectes (en l’actualitat se n’han presentat una cinquantena).

El secretari general de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Juan Ávila, ha destacat que “Municipàlia és un saló de referència per als responsables i els tècnics dels municipis i les diputacions, en què es presenten les darreres innovacions en equipaments i serveis municipals que serviran per oferir els millors serveis als ciutadans”. Ávila ha posat èmfasi en el fet que, “a banda de fer una tasca immillorable, les administracions locals destaquen per tenir els comptes sanejats”.

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, també ha destacat que “Municipàlia és l’aparador de les darreres innovacions en equipaments i serveis que serviran per facilitar la millora urbanística dels municipis i ampliar els diferents serveis que els ajuntaments ofereixen a la comunitat”. Buch ha incidit en el compromís que els ens locals tenen amb la societat, fent inversions en partides socials i en equipaments.

 

 

Print Friendly, PDF & Email