Lleida, capital de capitals

En poc més de dues setmanes Lleida ha passat en capital del món agrari a capital del món de les ciutats. Capital firal, s’entén. Parlem, és clar, de Sant Miquel i de Municipàlia. Enguany, gràcies a la progressiva millora de la situació sanitària, estem assistint a la tan esperada normalització econòmica, una normalització que, en el cas de Fira de Lleida, es tradueix en la represa de l’activitat presencial. I reiniciem les fires presencials amb dos salons emblemàtics en els seus respectius sectors: la ja citada Municipàlia (Fira Internacional d’Equipaments i Serveis Municipals) i Innocamping (Saló Nacional Professional de Serveis i Equipaments per als Càmpings, Allotjaments Turístics i Empreses Esportives i de Lleure).

Certàmens que, per cert, donen continuïtat a una Fira de Sant Miquel i un saló Eurofruit que, ja també en format presencial, van obtenir uns magnífics resultats, en gran part per la ferma voluntat d’expositors i visitants de recuperar l’activitat firal face to face després de la llarga aturada provocada per la pandèmia. Remarquem que el certamen agrari va ser un èxit tant pel nombre d’empreses expositores (290, amb una ocupació del 100% del recinte firal), com per la resposta dels visitants (quasi 100.000). I, sobretot, va resultar altament positiu pel nombre considerable de contactes i operacions que s’hi van portar a terme.

Aquesta setmana és el torn de Municipàlia, esdeveniment firal que ens convertirà en punt de referència del mon municipal i municipalista, amb milers d’alcaldes, regidors, tècnics municipals d’arreu de l’Estat i de l’estranger que s’aplegaran a Lleida atrets tant per l’àmplia exposició de serveis i equipaments destinats millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes dels seus municipis (recordem que el saló és conegut també com l’“hipermercat dels alcaldes”) com per la plataforma de d’informació i debat que es genera al saló per mitjà dels seu interessant programa d’activitats paral·leles.      

I parlant de visitants, vull fer una menció especial a la missió tècnica formada per una trentena d’alcaldes, regidors, alts directius, tècnics d’administracions públiques i experts en temes municipalistes d’Argentina, Bolívia, Perú, Mèxic, El Salvador, República Dominicana i Equador que viatjarà a Municipàlia, una delegació que consolida plenament la vocació internacional del saló.

Paral·lelament a Municipàlia té lloc la fira Innocamping, referent professional d’aquest sector a nivell estatal i que atraurà també un alt nombre de propietaris i directors de càmpings de tot el país. Municipàlia i Innocamping són salons que es complementen a la perfecció i que generen interessants sinergies de mercat entre les empreses expositores, ja que en molts casos es tracten d’equipaments vàlids tant per a les ciutats com per als càmpings.

No podem obviar el poder de convocatòria d’aquesta fira, la qual comptarà, entre altres, amb la presència de representants de l’Associació de Càmpings d’Alacant, Associació de Càmpings d’Andalusia, Associació de Càmpings de Barcelona, Associació de Càmpings de Castelló, Associació de Càmpings de Lleida, Associació de Càmpings de la CCAA Valenciana, Associació de Càmpings d’Euskadi, Associació de Càmpings de La Rioja, Associació de Càmpings de València, Associació de Càmpings de Muntanya i Pirineu Català, Associació de Càmpings de Tarragona, Càmpings de Girona i Confederació de Càmpings del Mediterrani. Igualment, podem destacar que ens visitaran representants de cadenes de càmpings tan importants com els grups Marjal i Sènia, o els francesos Capfun i Sandaya.

M’agradaria subratllar novament, doncs, que Lleida, tot i ser una ciutat menor en població i en infraestructures (com els equipaments firals i la capacitat hotelera) respecte a les grans capitals de l’Estat, ha estat capaç de consolidar-se com a referent i capital de dos sectors tant potents com són el municipalista i el sector turístic.

I, per acabar, remarcar un cop més la importància de Fira de Lleida com a motor d’activitat econòmica, de dinamització empresarial i de posicionament de la ciutat i les terres de Lleida. Salons com Municipàlia i Innocamping palesen de forma explícita l’enorme impacte econòmic que les grans fires tenen sobre la seva àrea geogràfica d’influència directa, dinamitzant sectors com l’hoteler (per cert, amb plena ocupació durant els dies de la fira), la restauració, el comerç o el transport.

 Lleida, durant tres dies, esdevindrà la ciutat amb més alcaldes i regidors de tot l’Estat. Des de Fira de Lleida volem donar la benvinguda a aquests il·lustres convidats amb el convenciment absolut de que Municipàlia i Innocamping seran un excel·lent negoci per als expositors, per als visitants i, per suposat, per al nostre territori.

Oriol Oró Trilla
Director General de Fira de Lleida

Print Friendly, PDF & Email