La formació professional, “una aposta de futur per als nostres joves”

A Catalunya la proporció de joves que estudien Batxillerat i FP és d’un 60% i d’un 40%

La Fira F&T obre les portes a Lleida amb 25 famílies de formació i 24 empreses

 

“Les Terres de Lleida fa anys que van apostar pel que ara és un model educatiu que garanteix més que cap altre model la integració dels joves en el món del treball quan acaben el procés educatiu”. Amb aquestes paraules l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, posava en valor la Fira de Formació Professional i Treball “F&T”, saló inaugurat aquest matí al Pavelló 4 de Fira de Lleida. Ros ha assegurat que aquest saló “és una aposta de futur per als nostres joves” i que actualment es constata clarament que “fan falta més titulats de FP i menys titulats superiors”. El paer en cap ha posat com a model a seguir països com França o Alemanya, que ja fa anys van engegar polítiques adreçades a potenciar els estudis de FP.

 

Melcior Arcarons, director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, ha explicat que la informació i la orientació professional per als joves i els adults és un dels eixos centrals del treball del Departament d’Ensenyament i ha destacat l’ampli ventall de possibilitats que ofereixen els ensenyaments de FP i d’altres menys coneguts com els artístics (Arts Plàstiques i Disseny), els esportius de règim especial o els d’idiomes.

 

El responsable de la Generalitat ha incidit en que Catalunya, com els països amb una economia avançada, han anat basculant cap a un progressiu augment de la FP i que actualment la proporció de joves catalans que estudien Batxillerat i la FP és d’un 60% i d’un 40% respectivament, una proporció que en el futur encara es decantarà més cap a la FP. Arcarons ha matisat que “no es tracta de fer disminuir els alumnes que fan Batxillerat per incrementar els que fan FP, es tracta de que joves que havien deixat els estudis havent o no aprovat l’ESO optin majoritàriament per la FP, és a dir, d’evitar l’abandonament prematur dels estudis”.

 

El director general ha valorat també molt positivament el creixement que ha registrat a Catalunya la FP en modalitat dual (que combina aprenentatge teòric amb pràctiques retribuïdes a les empreses), amb 2.700 alumnes a tot el territori. Actualment a les comarques Lleida hi ha 70 empreses que col•laboren en diversos cicles formatius (graus mitjà i superior) en la modalitat dual, el que implica uns 250 alumnes. Finalment, Arcarons ha afirmat que en l’ensenyament professional cal apostar per sectors en expansió a Catalunya com són el de la indústria alimentària; hoteleria i turisme; noves tecnologies aplicades a processos industrials, telecomunicacions i aplicacions científiques concretes; les activitats de tipus social (integració social, foment de la vida associativa); activitats associades a la preservació mediambiental, etc.

 

Han assistit també a la inauguració Antoni Reig, director general de Joventut de la Generalitat; Miquel Àngel Cullerés, director dels SS.TT. d’Ensenyament de la Generalitat; Joan Simó, president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida; Rosa Maria Perelló, alcaldessa de Tàrrega (seu de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Ondara) i Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, entre altres autoritats.

 

La 8a edició de la Fira de Formació Professional i Treball “F&T” se celebra del 24 al 26 d’abril al pavelló 4 de Fira de Lleida i compta amb la participació de 24 empreses i entitats i té 25 famílies de formació o disciplines representades. El saló acull 50 activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, que es desenvolupen en les quatre sales de la primera planta del Palau de Vidre, en la zona d’exposició i a l’exterior del Pavelló 4.

 

Entre les novetats d’aquesta edició, cal destacar la incorporació d’una família professional nova, la d’indústries extractives. A més, hi ha un espai de la Comissió Europea (Joventut en Moviment), on s’informa sobre els programes per estudiar i formar-se a la Unió Europea, el servei de voluntariat europeu, les pràctiques professionals en empreses europees, entre d’altres.

 

Els visitants del saló poden gaudir de demostracions, activitats i actuacions als estands de les famílies i entitats participants, com ara desfilades, actuacions de ball, simulador de maquinària de moviment de terres, tallers de llenguatge de signes, etc. També hi ha una mostra dels projectes participants en la II Jornada d’Art i Disseny de l’Escola a l’Empresa de Catalunya i es presenten els premis “Millors projectes d’emprenedoria d’ensenyaments secundaris de Lleida”.

 

La fira romandrà oberta dijous 24 i divendres 25, de 9.30 a 19 h, i dissabte 26, de 9.30 a 14 h. L’entrada és gratuïta. El saló és organitzat per l’Ajuntament de Lleida, Fira de Lleida i la Generalitat de Catalunya, amb el suport del Departament de Benestar Social i Família i la Direcció General Joventut de la Generalitat de Catalunya, GlobaLleida i la Comissió Europea.