La Formació Frofessional, factor clau per a la reactivació econòmica

Generalitat i Ajuntament destaquen durant la inauguració del saló F&T el baix índex d’atur entre els estudiants de FP

 

“Una de les estratègies clau per lluitar contra la situació econòmica actual i per superar la crisi és tenir un bon sistema de formació professional, ben afinat i molt proper a les petites i mitjanes empreses”. Amb aquestes paraules ha inaugurat aquest matí Xavier Casares, president del Consell Català de la Formació Professional del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la 7a edició del saló F&T (Fira de Formació Professional i Treball).

 

Casares ha explicat que el Consell Català de Formació Professional està preparant actualment un paquet de mesures orientades precisament a connectar els estudis d’FP amb les pimes, “les quals, tot just comencem a sortir de la crisi i quan les vendes s’animin una mica, aniran a buscar professionals qualificats”. Aquestes mesures seran impulsades des dels departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació. El president del Consell Català de la Formació Professional ha afirmat també que “l’FP és la formació que més inserció laboral assoleix, més que la universitària”.

 

Josep Presseguer, segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, ha destacat el suport que ha donat sempre la Paeria al saló F&T, “un dels més importants” dels que se celebren a Lleida, i ha asseverat que “l’aposta per l’FP és una aposta per una formació d’alt nivell i per una formació que porta als nivells més alts d’inserció laboral”.

 

Presseguer ha destacat que les darreres dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) indiquen que Lleida és la quarta província amb menys atur de l’Estat i ha fet notar la relació d’aquest fet amb la potenciació dels estudis d’FP. En aquest sentit, el representant municipal ha comparat també l’atur de la demarcació de Lleida (16,59%) amb el de Catalunya (24,53%) i el de l’Estat (27,16%). “La gent que està en FP i que no treballa només assoleix un 9 o 10%, per això és important que els nois, les noies i els pares passin per aquesta fira i coneguin totes les famílies d’FP”, ha conclòs.

 

El saló, que se celebra entre avui dijous i dissabte al Pavelló 4 de Fira de Lleida, acull un total de 24 disciplines o famílies de formació —2 més que l’any anterior— i 24 expositors (entitats i empreses del sector). Els espais informatius mobilitzen més de 150 professors. El certamen ocupa una superfície bruta d’exposició de 4.000 m² i acull 52 activitats professionals (conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació).

 

Cal recordar també que el saló F&T acull visites d’estudiants de Primària i –per primera vegada– de col·lectius de pares que podran familiaritzar-se in situ amb l’oferta d’FP a les comarques lleidatanes. La fira és el marc de la visita d’uns 200 alumnes de 6è de primària de 4 centres educatius (Frederic Godàs, Sagrada Família, Riu Segre, Camps Elisis), que es fan avui dijous i demà divendres. D’altra banda, el dissabte, de 10 a 12 h, tindran lloc les visites guiades per a pares, a càrrec de tècnics i personal del Departament d’Ensenyament.

 

Dues disciplines noves

Enguany s’incorporen a la fira dues disciplines noves, Energia i aigua, d’una banda, i Seguretat i medi ambient, de l’altra. Les 24 disciplines i famílies d’estudis que s’imparteixen en els cicles de formació professional i que estaran representades a la fira són les activitats físiques i esportives; administració i gestió; formació agrària; arts gràfiques; arts plàstiques i disseny; comerç i màrqueting; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; energia i aigua; ensenyaments esportius; fabricació mecànica; fusta i moble; hoteleria i turisme; imatge i so; imatge personal; indústries alimentàries; informàtica i comunicacions; instal·lació i manteniment; química; sanitat; seguretat i medi ambient, serveis socioculturals i a la comunitat; tèxtil, confecció i pell, i transport i manteniment de vehicles.

 

L’organització del saló F&T va a càrrec de la Fira de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya. El certamen té el suport del Departament de Benestar Social i Família i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i GlobaLleida. L’entrada al saló, que roman obert de 9.30 a 19.00 h (dissabte 27, de 9.30 a 14.00 h), és gratuïta.

 

FT-Noticia-2013-04-25

 

Documents d’àudio:

Declaracions de Xavier Casares:

 

Declaracions de Josep Presseguer: