La Fira F&T obre les portes amb l’oferta de 22 famílies de formació

La 6a edició de la F&T (Fira de Formació Professional i Treball), saló que se celebra des d’avui fins al dissabte 25 de febrer al Pavelló 4 de Fira de Lleida, ha obert aquest migdia les portes amb la participació de 28 empreses i entitats i l’oferta de 22 famílies de formació o disciplines representades. El saló ocupa una superfície bruta d’exposició de 4.000 m2 i acull 54 activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, que es desenvolupen en 4 sales de la primera planta del Palau de Vidre, en un escenari situat en el Pavelló 4 i en la zona exterior.

 

Durant l’acte d’inauguració, l’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Àngel Ros, ha dit que “aquesta és la fira més important de les vint-i-cinc que se celebren a Lleida tant socialment com econòmicament”. Ros ha afegit que “el futur dels joves passa per tenir una bona formació que asseguri las seva ocupatitivitat i contribueixi a millorar la competitivitat de les empreses” i ha recordat que “el nombre d’alumnes que cursen formació professional a la ciutat –3.674 en total– i el viver d’empreses d’FP marquen el lideratge de Lleida en aquest tipus de formació”.

 

De la seva banda, el director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Melcior Arcarons, ha manifestat que “la formació professional és una via ràpida d’inserció laboral per als joves” i ha afegit que la fira “és una mostra molt valuosa de les diferents ofertes de formació professional adreçada als alumnes que l’any vinent han d’iniciar els estudis”. Arcarons ha recordat que, segons dades de l’estudi “Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2011 a Lleida” , que ha elaborat conjuntament la Generalitat de Catalunya amb el Consell de Cambres de Comerç, només el 9,3% dels graduats mitjans i superiors de Formació Professional a les comarques de Lleida estan a l’atur, una xifra molt inferior a la resta del col·lectiu de joves d’entre 16 i 24 anys, que representa un 43,6%. “L’índex d’inserció laboral és comparativament bo i en molts sectors hi ha una mancança de titulats de FP”, ha afegit.

 

Arcarons ha recordat que aquest curs, a Lleida, uns 3.600 alumnes acaben 4t d’ESO i uns 2.200 finalitzen el Batxillerat, per la qual cosa “hi ha molts joves que en aquests moments s’estan plantejant quins estudis faran”. “El coneixement presencial i directe de l’oferta de FP que poden trobar en aquesta fira els hi pot servir per decidir quina formació volen per entrar en el món laboral”. El responsable de la Generalitat ha estat concloent: “cal formar persones més productives per tal de fer-nos més competitius, i si som més competitius aconseguirem créixer i, en darrer terme, assolirem un nivell més gran de benestar social”.

 

Entre les activitats programades a la 6a edició de la Fira de Formació Professional i Treball, destaquen les conferències dirigides a motivar i cercar solucions de futur en diferents sectors. Entre els ponents, cal esmentar la participació del president del Lleida Basquetbol, Edu Torres; la directora de Relacions Institucionals de Google Espanya i Portugal, Bárbara Navarro, i el director postvenda de Noguera Piñol-BMV, Fernando Cortadellas. Destaca també la presència de GlobaLleida, entitat que engloba tots els suports per al foment de l’emprenedoria i l’ocupació, el suport a la innovació i la competitivitat, el suport a la creació d’empreses, accions formatives, internacionalització de l’empresa i projecció exterior del territori.

 

També es presenta el FP.CAT, xarxa de centres que ofereix cursos de formació professional integrada i en el qual els professors col·laboren amb les empreses per desenvolupar projectes, productes, etc. A més, es pot obtenir informació del programa Qualifica’t, de validació de l’aprenentatge acumulat mitjançant l’experiència laboral; el projecte Acredita’t, de qualificació de competències en l’àmbit professional; la formació en alternança, experiència que permet als estudiants de formació professional compaginar els estudis amb una feina de qualitat i relacionada amb la seva especialitat; Mobilitat, els programes d’intercanvi internacional que permeten fer estades de pràctiques a l’estranger alhora que es millora l’idioma, o sobre l’accés a la universitat per a estudiants de Batxillerat, cicles formatius de grau superior i públic en general.

 

Presència de 22 famílies

A la fira els estudiants es poden informar sobre 22 disciplines i famílies d’estudis que s’imparteixen en els cicles de formació professional: activitats físiques i esportives; agrària; administració i gestió; arts gràfiques; arts plàstiques i disseny; comerç i màrqueting; imatge i so; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; ensenyaments esportius; fabricació mecànica; fusta, moble i suro; hostaleria i turisme; imatge personal; indústries alimentàries; informàtica i comunicacions; transport i manteniment de vehicles; instal·lació i manteniment; química; sanitat; serveis socioculturals i a la comunitat, i tèxtil, confecció i pell.

 

F&T és organitzada conjuntament per Fira de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya. El certamen té el suport del Departament de Benestar Social i Família i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya i GlobaLleida. L’entrada al saló, que romandrà obert de 9.30 a 19.00 h (dissabte 25, de 9.30 a 14.00 h), és gratuïta.

 

Els estudiants de FP augmenten quasi el 8%

Durant el curs 2011-2012 un total de 6.367 alumnes cursen estudis de formació professional a les comarques lleidatanes, un 7,86% més que els 5.867 que ho feien el curs anterior. D’aquest estudiants, 3.640 cursen estudis de grau mitjà, i 2.727, de grau superior. D’altra banda, són 4.600 joves els que estudien Batxillerat a la demarcació lleidatana. Pel que fa a la ciutat de Lleida, hi ha 3.674 alumnes d’FP distribuïts en 12 instituts que es formen en una de les 21 disciplines que s’imparteixen a la capital del Segrià.