La fira F&T de Lleida aplegarà 31 empreses i 22 famílies de formació

El saló, que es desenvoluparà del 25 al 27 de febrer, acull més de 70 activitats.

La 4a edició de la Fira de Formació Professional i Treball (F&T), saló que se celebrarà del 25 al 27 de febrer al Pavelló 4 de Fira de Lleida, comptarà amb la participació de 31 empreses i entitats (dues més que l’edició anterior) i tindrà 22 famílies de formació o disciplines representades. El saló ocuparà una superfície neta d’exposició de 4.000 m2 i acollirà 71 activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, que es desenvoluparan en 4 sales de la primera planta del Palau de Vidre, en un escenari situat en el Pavelló 4 i en la zona exterior.

 

L’objectiu F&T és potenciar la formació professional i les seves sortides així com impulsar l’aprenentatge dins l’empresa, informar de totes les inquietuds sectorials tant en matèria de treball com de formació professional, centres públics i privats; explicar al públic en general què és la formació contínua bonificada, l’ocupacional, el reciclatge, etc, i orientar professionalment i laboralment els joves, aportant informació sobre totes les famílies d’oficis dins dels cicles formatius. El saló està adreçat a alumnes, pares, mares i representants de la comunitat educativa; a les empreses, les patronals, les associacions d’empresaris, els sindicats, les administracions públiques i a les institucions.

 

En el decurs de la presentació de la Fira F&T, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, ha incidit en la importància del saló “de cara a sensibilitzar la societat sobre el valor d’aquests estudis i a impulsar-los” i ha destacat el fet que actualment a la demarcació de Lleida els estudiants d’FP (5.800) ja superen els de Batxillerat (4.900), i en alguns estudis fins i tot hi ha llista d’espera, com ara el de Salut.

 

El paer en cap ha anunciat que s’està preparant el projecte executiu per rehabilitar les instal·lacions de les antigues cuines d’Infanteria al Parc de Gardeny, que acollirà, possiblement a partir de finals d’aquest any, un viver d’empreses –el quart que tindrà la ciutat– que allotjarà entre 15 i 20 projectes de joves titulats en formació professional.

 

El vicepresident de la Cambra de Comerç, Josep Maria Rusiñol, ha afirmat que les principals demandes de mà d’obra de les empreses de les Terres de Lleida són titulats de Formació Professional. El vicepresident segon de la Diputació de Lleida, Josep Presseguer, ha dit que l’ens provincial fa anys que dedica esforços a orientar els joves a escollir entre la Formació Professional, la Universitat o la emprenedoria.

 

El director dels Serveis Territorials a Lleida del Departament d’Educació, Antonio López, ha dit que el seu departament tindrà un estand propi a la fira, on s’exposaran diferents novetats com el Programa Qualifica’t, que s’imparteix en 5 centres educatius de Lleida i serveix per validar l’aprenentatge acumulat per mitjà de l’experiència laboral i per cursos formatius; es donarà informació sobre l’accés a la universitat per a estudiants de Batxillerat, cicles formatius de grau superior i públic en general, i es presentaran programes d’intercanvi internacional que permeten fer estades de pràctiques a l’estranger que permeten també millorar l’idioma. El departament coordinarà també la traducció simultània d’algunes xerrades a càrrec d’alumnes d’interpretació de la llengua de signes de l’IES Ronda.

 

La directora dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Treball, Pilar Nadal, ha remarcat que la Generalitat de Catalunya desenvoluparà en el saló una promoció de la formació reglada però també de la formació ocupacional. Nadal ha informat que l’any passat Treball va dur a terme a les comarques lleidatanes 421 cursos de formació, amb la presència de 6.200 alumnes.

 

Presència de 22 famílies

A la fira els estudiants es podran informar sobre 22 disciplines i famílies d’estudis que s’imparteixen en els cicles de formació professional. Aquestes són activitats agràries; activitats físiques i esportives; administració i gestió; comerç i màrqueting; arts gràfiques; comunicació, imatge i so; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; fabricació mecànica; fusta, moble i suro; hosteleria i turisme; imatge personal; informàtica; química; transport i manteniment de vehicles; instal·lació i manteniment; serveis socioculturals; tèxtil i confecció; sanitat; arts plàstiques i disseny; ensenyaments d’esports i indústries alimentàries.

 

F&T és organitzada conjuntament per Fira de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i els departaments de Treball i Educació de la Generalitat de Catalunya. Cal recordar que el certamen té el suport de tots els centres educatius de Lleida i el món empresarial. L’entrada al saló, que romandrà obert de 9.30 a 19.00 h (dissabte, de 9.30 a 14.00 h), és gratuïta.

 

La inauguració de la fira tindrà lloc el dijous 25 de febrer, a les 11.30 h, al Pavelló 4 de Fira de Lleida, i anirà a càrrec de la consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna, i del subdirector general de Planificació i Organització de la Formació Professional del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Joan Lluís Espinós.