La Fira F&T de Lleida aplegarà 30 empreses i 22 famílies de formació

El saló, que es desenvoluparà del 17 al 19 de febrer, acull 70 activitats.

 

La 5a edició de la F&T. Fira de Formació Professional i Treball, saló que se celebrarà del 17 al 19 de febrer al Pavelló 4 de Fira de Lleida, comptarà amb la participació de 30 empreses i entitats i tindrà 22 famílies de formació o disciplines representades. El saló ocuparà una superfície bruta d’exposició de 4.000 m2 i acollirà 70 activitats professionals –entre conferències, tallers, demostracions i altres iniciatives relacionades amb la formació–, que es desenvoluparan en 4 sales de la primera planta del Palau de Vidre, en un escenari situat en el Pavelló 4 i en la zona exterior.

 

Entre les activitats programades, destaca la presentació del programa IDE’TECT, basat en el foment de l’emprenedoria i el desenvolupament de l’esperit d’empresa i per afavorir una dinàmica en favor de la creació d’empreses en l’espai transfronterer Pirineus-Mediterrània (Espanya-França-Andorra). També es donarà a conèixer el FP.CAT, xarxa de centres que ofereix cursos de formació professional integrada i en el qual els professors col·laboren amb les empreses per desenvolupar projectes, productes, etc. A més, es pot obtenir informació del programa Qualifica’t, de validació de l’aprenentatge acumulat mitjançant l’experiència laboral; els programes d’intercanvi internacional que permeten fer estades de pràctiques a l’estranger alhora que es millora l’idioma, o sobre l’accés a la universitat per a estudiants de Batxillerat, cicles formatius de grau superior i públic en general. Destaca també l’assistència d’emprenedors, que assessoraran sobre la posada en marxa d’una empresa, i la celebració de tallers de riscos laborals, etc.

 

L’objectiu del saló F&T és potenciar la formació professional i les seves sortides com també impulsar l’aprenentatge dins l’empresa, informar instantàniament de totes les inquietuds sectorials tant en matèria de treball com de formació professional, tant pel que fa a centres públics com als privats; explicar al públic en general què és la formació contínua bonificada, l’ocupacional, la subvencionada, el reciclatge, etc., i com i on estudiar idiomes, oposicions, assessorament per crear una empresa, etc., i orientar professionalment i laboralment els joves, aportant informació sobre totes les famílies d’oficis dins dels cicles formatius. El saló està adreçat a alumnes, pares, mares i representants de la comunitat educativa; a les empreses, les patronals, les associacions d’empresaris, els sindicats, les administracions públiques i a les institucions.

 

En el decurs de la presentació del certamen, l’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Àngel Ros, ha dit que F&T “no és un saló de competència, sinó de competitivitat”, i ha remarcat que Lleida “és capdavantera en la promoció de la Formació Professional”. Ros ha afegit que “actualment la F.P. ha obtingut plenament el reconeixement social i empresarial que abans no tenia” i que són uns estudis “en alça, que donen oportunitats importantíssimes”. “Avui dia un professional sense qualificació no té sentit”, ha conclòs.

 

El president de la Comissió Delegada de Fira de Lleida i de la Cambra de Comerç, Joan H. Simó, ha recordat el pes que la Formació Professional té en països del gran potencial econòmic d’Alemanya i França. El director dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, ha incidit en el gran nombre d’activitats que acull el saló i , referint-se a la F.P., ha recordat l’increment d’alumnes d’aquest àmbit respecte als de Batxillerat. Cullerés ha anunciat també que el seu departament potenciarà la formació en alternança, és a dir, la formació alternada amb pràctiques a empreses. Finalment, la directora dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Pilar Nadal, ha destacat que la fira presenta una oferta completíssima que aplega tot tipus d’estudis, des de la formació professional reglada a la formació professional continua.

 

Presència de 22 famílies

A la fira els estudiants es podran informar sobre 22 disciplines i famílies d’estudis que s’imparteixen en els cicles de formació professional: activitats agràries; activitats físiques i esportives; administració i gestió; arts gràfiques; arts plàstiques i disseny; comerç i màrqueting; comunicació, imatge i so; edificació i obra civil; electricitat i electrònica; ensenyaments d’esports; mecanització; fusta, moble i suro; hosteleria i turisme; imatge personal; indústries alimentàries; informàtica; transport i manteniment de vehicles; instal·lació i manteniment; química; sanitat; serveis socioculturals, i tèxtil i confecció.

 

F&T és organitzada conjuntament per Fira de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya. El certamen té el suport de l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya i del Ceeilleida. L’entrada al saló, que romandrà obert de 9.30 a 19.00 h (dissabte 19, de 9.30 a 14.00 h), és gratuïta.